Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

29.04.2014

Майстер народної творчості України Ольга Іващенко розповіла студентам НГУ, як створюються витинанки і писанки

Кафедра історії та політичної теорії Національного гірничого університету вирішила влаштувати для студентів пізнавальну і цікаву зустріч, запросивши до клубу «Джерело» майстра народної творчості України Ольгу Іващенко. Вона розповіла молоді про стародавні види декоративного мистецтва - витинанки та писанкарство, прикрасивши свою розповідь власними роботами, а також виробами своїх учнів із Центру позашкільної роботи № 1 Бабушкінського району.

Керівник клубу «Джерело», старший викладач кафедри історії та політичної теорії Ганна Жданова у вступному слові розкрила історію витинанки, символи і значення її орнаментів. Вона зазначила, що про українську витинанку згадували у свої творах Г. Квітка-Основ’яненко, М. Коцюбинський, І. Франко. Напевно, кожен з нас в дитинстві долучався до цього народного мистецтва, вирізаючи до новорічних свят паперові сніжинки. Так починала й Ольга Іващенко, доки у п’ятому класі в неї не з’явилася книга М. Станкевича «Українські витинанки». З неї майбутня майстриня дізналася про техніку створення декоративних робіт, а головне – історію і символіку народної творчості.

Витинанкою прикрашали стіни, вікна, печі будинків. Окрім притаманних витинанці геометричних і рослинних візерунків, люди зображали птахів як символ наближення до Бога завдяки високому польоту; рибу як символ багатства, добробуту і родинного поповнення; хрест як оберіг, символ створення світу... Витинанка походить ще з трипільської культури, але багато її символів використовували і набагато пізніше у різних видах прикладної творчості.

Дніпропетровська майстриня Ольга Іващенко представила присутнім серед різнобарв’я своїх декоративних робіт серію витинанок на пасхальну тематику, а також приурочених до 200-річчя Т. Г. Шевченка за мотивами його творів. Вона також продемонструвала писанки, створені різними способами – «воскові», «дряпанки», за допомогою різьби і витинанки. Кожна з них несе в собі особливу історію і слугує оберегом.

Для студентів НГУ художниця Ольга Іващенко показала майстер-клас з витинанки, продемонструвала, як вирізаються з паперу найпростіші орнаменти. Виявляється, що це захоплююче заняття дозволяє дізнатися більше про життя наших пращурів.

Наталія Андрющенко, ІАЦ НГУ

Фото Станіслава Мардаровського, відеостудія "Юність" НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт