Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

05.08.2014

Національний гірничий університет посів 13 місце серед українських вузів у рейтингу Webometrics

Вебометри́чний ре́йтинг університе́тів сві́ту (англ. Webometrics ranking of world’s universities) — один з рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності університетів в Інтернет-просторі.

Як відомо, результати досліджень Webometrics публікуються двічі на рік та охоплюють дванадцять тисяч університетів з усього світу. Окремим списком Webometrics публікує Інтернет-рейтинг українських ВНЗ. Звертаємо увагу, що у січні 2014 року серед більш ніж трьохсот українських ВНЗ Національний гірничий університет (НГУ, м. Дніпропетровськ) займав 16 позицію, а вже зараз перемістився на 13 місце.

Зазначимо, що у змаганні Webometrics з іншими дніпропетровськими ВНЗ НГУ йде з великим відривом. Так, 30 місце посідає Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту академіка В. Лазаряна, а Дніпропетровський національний університет О Гончара - на 74 місці. Лідирує у списку найкращих українських вузів Київський національний університет імені Тараса Шевченка, а в світовому традиційно – Гарвардський університет.

В процесі складання Webometrics Ranking of World's Universities розробниками враховується кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту вищого навчального закладу, зовнішні посилання на нього, цитованість ресурсу, а також кількість завантажених на сайт файлів, іншими словами, оцінюється змістовна та інформаційна складова web-сайту навчального закладу.

Розробники зазначають, що при складанні рейтингу показники відвідуваності сайтів та їх дизайн до уваги не беруться. Новий web-рейтинг університетів світу складений з урахуванням систематизованих даних, що отримані розробниками влітку 2014 року.

Якщо місце у рейтингу будь-якого університету нижчий, ніж очікувалось, то необхідно змінити мережеву політику, сприяти значному збільшенню обсягу і якості електронних публікацій, сприяти активному використанню Web-засобів у роботі університету.

Один з головних параметрів своєрідного конкурсу Webometrics - кількість присутніх на сайті університету сторінок усіх форматів, проіндексованих пошуковою системою Google. До уваги беруться й наукові статті, що опубліковані авторами університету в журналах, проіндексованих бібліометричною базою SCOPUS та входять до складу 10% статей, найбільш цитованих у своїх наукових галузях за версією Scimago Group.

Рейтинг складений дослідницькою групою Cybermetrics Lab при найбільшому в Іспанії дослідницькому центрі Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (Вища рада з наукових досліджень). Організатори зазначають, що при виборі університету абітурієнти мають брати до уваги й інші показники діяльності вищих навчальних закладів.

Валентина Шабетя
 ІАЦ НГУ

До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт