Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

26.05.2015

НГУ відвідали Посли трьох країн Балтії

На зустрічі студентів НГУ з Послами країн Балтії обговорювали питання миру, співробітництва, взаємодопомоги між країнами.


У рамках візиту до Дніпропетровська делегації Надзвичайних та Повноважних Послів країн Балтії в Україні пані Аргіти Даудзе (Латвійська Республіка), пана Сулева Канніке (Естонська Республіка), пана Марюса Януконіса (Литовська Республіка) відбулася коротка, але цікава зустріч Послів зі студентами, аспірантами, науковцями та професорсько-викладацьким складом НГУ.


Спочатку кожен Посол презентував свою країну у формі короткої розповіді. Зокрема, пані Аргіта Даудзе розповіла про нелегкий шлях країн Балтії до незалежності і входження до ЄС, але вона підкреслила, що й Україна йде у цьому ж напрямку, але набагато важчим шляхом. Посол коротко розповіла про результати недавнього саміту у Ризі, зазначила, що Підсумкова декларація саміту Східного партнерства визнає європейські прагнення України, Грузії та Молдови. "В тексті декларації ми підтримуємо європейські прагнення тих країн, які бажають глибшої інтеграції з Європейським Союзом", - відзначила вона.


Модератор зустрічі – ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк запросив до слова Сулева Канніке - Надзвичайного та Повноважного Посла Естонської Республіки в Україні. Пан Сулев Канніке зазначив, що Естонія є передовою європейською державою в питаннях розвитку електронного документообігу. У складі ЄС Естонська Республіка почала стрімкий розвиток, бо цілеспрямовано використовувала фінансову допомогу ЄС. До речі, сказав пан Канніке, заробітна плата звичайного естонського викладача ВНЗ складає 1 тисяча євро.

- У нас є досвід співробітництва з Україною, ми його готові розширювати. Країни Балтії, зокрема Литва, одними з перших протягли Україні руку допомоги, коли почалися бойові дії в Донецькій і Луганській області, - нагадав представник Литовської Республіки Марюс Якуноніс.


Після цього студенти й викладачі поставили запитання гостям. Зокрема, пани Посли розповіли, як може посприяти досвід входження країн Балтії в ЄС і НАТО для України, або чи є проблеми в розвитку вищої освіти у цих країнах. Прозвучало й таке запитання: якою мірою впливають події на Сході України на загальний розвиток України.


Присутнім у залі дуже сподобалися слова Надзвичайного та Повноважного Посла Латвійської Республіки Аргіти Даудзе про те, що Латвія готова приймати за обміном українських студентів, а також бути адвокатом України в ЄС.


Інформаційно-аналітичний центр НГУ

Фото: Володимир Корінний (відеостудія «Юність» НГУ)


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт