Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

20.11.2013

Національний гірничий університет привітав з 55-річчям колектив Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії

Урочистості з нагоди 55-річчя ДОДТРК проходили безпосередньо в одній зі студій телеканалу. Привітати високорейтингову обласну телерадіокомпанію прийшли заступник голови обласної ради Анатолій Адамський, міський голова Іван Куліченко, голова регіонального відділення Національної спілки журналістів України Олексій Ковальчук. Їх виступи стали тільки початком привітань.

Висловити слова побажань і вдячності за співробітництво прибули представники різних організацій, які вже стали друзями телеканалу, так само, як і Національний гірничий університет. Привітання з ювілеєм від колективу ВНЗ проректора з навчальної роботи Юрія Хоменка і директора музею ім. О. Поля НГУ Ігоря Нікітенка відкрило завісу маловідомої історії створення ДОДТРК. Виявляється, створення телебачення на Дніпропетровщині бере свій початок з НГУ.

– Роботи з підготовки для відкриття радіотрансляційного центру розпочалися у 1954 р., – зазначив Ігор Нікітенко. – Було вирішено відрядити керівника групи В.М. Візуна до Харкова, де він ознайомився з промисловим телевізійним обладнанням і зробив необхідні копії. Після цього у Дніпропетровську розпочалася робота зі створення телетрансляційного приладу власними силами. Проте ретранслятор потрібно було десь розмістити. Для влаштування такого пункту було обрано Жовтневу площу - найвищу та водночас відкриту ділянку території міста. Спочатку для розміщення ретранслятора планувалося використовувати приміщення Преображенського собору, який на той час пустував. Однак будівля вимагала капітального ремонту, на що бракувало грошей. Тоді увагу фахівців привернула вежа першого корпусу Дніпропетровського гірничого інституту ДГІ), яка тоді була найвищою точкою на всій прилеглій території. Отже, у 1955 р. на ній було встановлено приймач та передавальну антену.

Телевізійний ретрансляційний пункт у ДГІ (сучасному НГУ) дав поштовх подальшому розвиткові телебачення на Дніпропетровщині. У 1958 році в ефір вийшла перша програма місцевого телецентру. Відтоді за 55 років обласна телерадіокомпанія набрала великих обертів. ДОДТРК постійно бере участь у Всеукраїнських фестивалях журналістики „Милосердя” і „Людина і зброя”, Всеукраїнському фестивалі телевізійних і радіопрограм „Калинові острови”, Всеукраїнських фестивалях туристичних фільмів „Мандруємо разом ” і ”Вітер мандрів”, Міжнародному телекінофорумі „Разом” тощо, де посідає призові місця.

Протягом багатьох років НГУ і ДОДТРК підтримують дружні стосунки, співпрацюючи у створенні передач, сюжетів, документальних фільмів. Ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк, професори, викладачі, студенти - часті гості ефірів ДОДТРК. І навпаки - журналісти обласного радіо і телебачення завжди висвітлюють події в гірничому.

На святкуванні 55-річного ювілею ДОДТРК було відзначено багатьох його співробітників, у тому числі – ветеранів, завдяки яким відбувалася розбудова телерадіокомпанії. Генеральний директор 51 телеканалу Валентин Чанглі вручив подяку і заслуженому журналістові України Галині Півняк, автору і ведучій численних культурологічних телепередач. У співпраці з відеостудією «Юність» НГУ вона готувала до ефіру програми, багато з яких транслювалися на всеукраїнському рівні.

У цьому році відеостудія «Юність» НГУ також святкувала ювілей – 50-річний, до якого було видано книгу «Нам повезло». Її презентували друзям-телевізійникам під час урочистостей з нагоди 55-річчя ДОДТРК.

Інформаційно-аналітичний центр НГУ також приєднується до всіх привітань колегам з 51 телеканалу та обласного радіо. Процвітання вам і вашим творчим проектам, глядацької любові й чудового настрою!

ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт