Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

30.10.2013

«Не додавайте роки до свого життя – додавайте життя до своїх років»

Скромність, звичайно, прикрашає. І тому професор кафедри геології та розвідки родовищ корисних копалин В.С.Савчук не афішував цікаву подію – особисту участь у Всесвітньому чемпіонаті з баскетболу серед ветеранів. А ми з дозволу В’ячеслава Степановичахочемо розповісти цю історію зважаючи, що вона допоможе декому додати оптимізму і сконцентруватися у свої поважні роки.

Тож у липні 2013року в Салоніках ( Греція ) відбувся 12- й чемпіонат світу з баскетболу серед ветеранів. Вік учасників (від 35 до 70+і від 30 до 50+ серед жінок) підтверджував девіз ветеранів : «Не додавайте роки до свого життя - додавайте життя до своїх років». Всесвітній чемпіонат Maxibasketbal - значуща подія, як для приїжджих спортсменів, так і для приймаючої сторони. У ній взяли участь три тисячі спортсменів з усіх куточків світу. Було проведено 500 матчів у 15 баскетбольних залах міста. Працювало 100 арбітрів і 100 суддів.Незважаючи на напружений дух змагання чемпіонату, атмосфера була по-справжньому дружньою.

Грандіозним святом стало відкриття чемпіонату. Вихід спортивної делегації України був одним з найяскравіших - у танці під пісню Руслани «Дикі танці» . Не можна не відзначити і прекрасну шоу-програму, показану на відкритті, яка закінчилася відомим грецьким національним танцем «Сіртакі».

Уперше за всі роки делегація України по максі-баскетболу складалася з восьми команд. До цього участь у такі змагання брали одну, максимум дві чоловічі команди. Існує таблиця, де зафіксовані країни, які коли-небудь завойовували медалі на чемпіонатах світу. У ній було 29 команд, але Україна не було. У Греції з восьми наших українських команд кожна друга стала медалісткою. Тепер Україна, як мінімум, потрапляє до двадцятки найсильніших , перескочивши відразу більш ніж через 15 позицій. Вперше дві команди -чоловіча національна збірна 65 + та жіноча - 35 + стали чемпіонами світу.Золота дюжина чоловічої команди 65 + складалася з гравців міст Києва , Дніпропетровська, Миколаєва та Севастополя.

Дніпропетровськ був представлений трьома гравцями ветеранського баскетбольного клубу «Дніпро » В. Савчуком, С. Василенком, В. Сидоренком.У першій грі збірна України з рахунком 57:38 - впевнено обіграла збірну Німеччини. Несподіваним був результат гри з «Невськимиветеранами ». Роком раніше на чемпіонаті Європи, який проходив у м. Каунасі , наша команда досить впевнено їх переграла . Проте цього разу ми зазнали прикрої поразки з рахунком 44 : 47. Зрештою, це послужило відмінним стимулом для формування бойового духу команди. Вирішальною зустріччю для виходу команди до півфінальної частини змагань була гра з фіналістом попереднього чемпіонату світу командою Бразилії, у якої наші виграли з різницею в 20 очок. У півфіналі була гра зі збірною Москви , створеної на базі гравців колишніх команд ЦСКА і Динамо. Запекла боротьба проходила протягом трьох чвертей матчу . Надалі за рахунок швидкого відриву і хорошої гри в захисті хід гри був вирішений наперед на нашу користь. Перемога з рахунком 53:38 давала можливість зустрітися у фіналі з традиційно сильною командою США .

У впертій, по-спортивному цікавій грі, збірній України вдалося контролювати хід подій на майданчику і домогтися перемоги з рахунком 50:37. Наша команда була першою командою серед ветеранів України з баскетболу і стала чемпіоном світу. Що ж, взяти фінал у команди США – це чогось варто!

Зазначимо, що наша чоловіча команда 40 + була досить колоритною на чемпіонаті світу в Салоніках. До її складу увійшли гравці , які ще порівняно недавно виступали за збірну України , грали у провідних командах вищої ліги: Д. Базилевський, Л. Яйл, В. Савченко, В. Пудзирей, Д. Брянцев, І. Харченко, В. Бірюков. Впевнено грали в її складі міністр фінансів України Ю. Колобов та голова клубу «Будівельник» Б.Гулямов. Незважаючи на такий зірковий склад і постійну підтримку глядачів, команда посіла почесне третє місце.

Будь-яка нагорода - це результат постійної праці і можливості підійти до змагань на піку своєї спортивної форми. Тому особливо теплі слова хочеться сказати на адресу кафедри фізичного виховання нашого гірничого університету й особисто його завідувача В.М. Вілянского– за сприяння і можливість своєчасної підготовки до змагань професора кафедри ГР МПІ В.С. Савчука, який став чемпіоном світу у складі чоловічої збірної команди України 65 +. Вітаємо Вас, В’ячеславе Степановичу!

ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт