Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

08.10.2013

ФОРУМ ГІРНИКІВ – 2013: інформація про засідання секцій

У форматі міжнародного Форуму гірників 2013 на кафедрі гірничих машин та інжинірингу НГУ відбулося засідання секції «Проблеми та перспективи вдосконалення гірничого обладнання». До учасників конференції звернувся голова секції, завідувач кафедри ГМІ, заслужений діяч науки і техніки України В.П. Франчук. Він зазначив важливість поєднання теоретичного та практичного вивчення проблем гірничого виробництва з метою підвищення економічних показників галузі. Побажав учасникам стати справжніми митцями своєї справи та отримати визнання суспільства.

У роботі секції взяли участь 40 визнаних спеціалістів з України та Росії. Разом з ними працювали і наші студенти. Слід відзначити високий професійний рівень доповідей, виконаних у вигляді презентацій з використанням медіапроектора.

Особливої уваги заслуговують доповіді професора В.П. Франчука, наукового секретаря секції, доцента А.О. Бондаренка та доцента Д.Л. Колосова, які навели результати досліджень в галузі актуальних технологічних розробок з освоєння обводнених та підводних родовищ корисних копалин.

___________________________

Засідання секції №2 «Технологія підземного видобутку корисних копалин» розпочалося в іменній аудиторії 1/ 29 о 9.00 під гімн ДВНЗ «НГУ» та гімн шахтарів.

Очолив її доктор технічних наук, професор В.І. Бондаренко, який презентував колективний збірник «Розробка родовищ» («Разработка месторождений», «Minin gofmineraldeposits»).

На секції заслухано 20 доповідей. Серед найбільш цікавих, які викликали жваві дискусії – «Система мультиоб’єктного розподіленого оперативного управління проектом в умовах параметричної і структурної невизначеності».(Доповідач д.т.н., професор В.В. Назимко з Донецького національного технічного університету«Донецька політехніка»); «Експериментально-промисловий досвід свердловинної шахтної газифікації вугілля з пріоритетом отримання енергетичних продуктів», яку представив к.т.н., доц.Р.О. Дичковський (Державний вищий навчальний заклад «Національний гірничий університет»); «Проведення технічного моніторингу при виробці запасів вугілля в 541 лаві пластуС5 ШП «Самарська» ПСП «Шахтоуправління Тернівське» ПАО «ДТЕК Павлоградвугілля»;робота молодих науковців НГУ В.Ю. Медяника, А.Н. Шевченка, С.Н. Пойманова. Доповідав: к.т.н., доц.В.Ю. Медяник;«Спосіб розвантаження контуру виймальних виробок при суцільній системі розробки вугільних пластів Алмазно-Мар’ївського геолого-промислового району». Автори –науковці НГУ А.В.Ремизов та В.В. Фомичов. А також виступили наші колеги з Польщі Михал Потемпа– «Innowacyjna metoda uwolnienia i wykorzystania metanu pokładów węgla» та ЯкубХробок– «Market mining. Оverview».

У рамках роботи другого дня Міжнародної науково-практичної конференції «Форум гірників» відбулися засідання секцій «Будівництво і експлуатація підземнихспоруд» (голова секції професор А.М. Роєнко), «Геомеханіка і геотехніка» (голова секції – професор О.О. Сдвижкова), «Промислове та цивільне будівництво» (голова секції – професор В.Г. Шаповал).

Засідання споріднених секцій відкрив проректор з міжнародних зв’язків, завідуючий кафедри будівництва і геомеханіки Олександр Шашенко, після чого було заслухано сім доповідей стосовно найбільш актуальних проблем за напрямами даних секцій. Серед учасників Форуму цього року були науковці з Донецька, Полтави, Севастополя і Польщі.

___________________________

На засіданні секції «Будівництво і експлуатація підземних споруд», зокрема, заслухали доповідь аспіранта кафедри маркшейдерії Анатолія Баришнікова «ИСПОЛЬЗОВАНИЕ КАНАТНЫХ АНКЕРОВ ДЛЯ ПОДДЕРЖАНИЯ ШТРЕКОВ В УСЛОВИЯХ СЛАБЫХ БОКОВЫХ ПОРОД», яка викликала справжню полеміку серед науковців.

Також від НГУ була представлена доповідь кандидата технічних наук, завідуючого міжнародним відділом НГУ Олександра Коврова «МНОГОФАКТОРНЫЙ АНАЛИЗ УСТОЙЧИВОСТИ ВЫСОКИХ ВНУТРЕННИХ ОТВАЛОВ В УСЛОВИЯХ ПОЛОГО-НАКЛОННОГО ОСНОВАНИЯ», яка продемонструвала напрацювання в рамках спільної дослідницької роботи разом з науковцями Казахстану.

Гість з Польщі Якуб Хробок презентував доповідь стосовно нових технологій буріння свердловин великого діаметру для дегазації вугільних пластів.

Вперше до НГУ завітали науковці з Полтави. Аспірант Роман Повзикіз Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка зробив доповідь «ВИБІР МОДЕЛІ ҐРУНТІВ ОСНОВ ВІДВАЛІВ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ», а представникСевастопольськогонаціональногоуніверситетуядерноїенергії та промисловості Олександр Кликов презентував аж дві доповіді «ДИЛАТАНСИЯ ГОРНЫХ ПОРОД И СМЕЩЕНИЯ В ВЫРАБОТКЕ В ЗАВИСИМОСТИ ОТ СОСТОЯНИЯ ЗАКРЕПНОГО ПРОСТРАНСТВА» та «ДИЛАТАНСИОННАЯ СОСТАВЛЯЮЩАЯ СМЕЩЕНИЙ КОНТУРА ПРОТЯЖЕННОЙ ВЫРАБОТКИ В ГОРНОМ МАССИВЕ».

Також учасники прослухали доповідь представниці Українського державного науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України Наталії Дубрової «ОСОБЕННОСТИ ДЕФОРМИРОВАНИЯ МАССИВОВ ГОРНЫХ ПОРОД ЦРД ПРИ МНОГОКРАТНОЙ ДОЛГОСРОЧНОЙ ПОДРАБОТКЕ».

ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт