Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

14.12.2012

В НГУ обговорювали проблеми екології

У Національному гірничому університеті відбулося засідання у форматі круглого столу з питань удосконалення екологічного законодавства. Стабільність екологічного законодавства; відсутність в ньому прогалин та комплексність охоплення предмету правового регулювання; наявність чіткої екологічної політики на всіх рівнях управління та усталеної структури державних органів, що здійснюють екологічне управління в цілому або його окремі аспекти; ефективність правозастосовчої діяльності, — ці та інші чинники впливають на можливість держави вирішувати існуючі екологічні проблеми та запобігати виникненню нових.

В Україні екологічний стан як і його правова складова є незадовільним. Подібні конференції спрямовані, перш за все, на створення шляхів вирішення цих питань спільно з державною.

Круглий стіл відвідали провідні науковці та спеціалісти не лише НГУ, а і Донецьких, харківських та київських вищих навчальних закладів. Мова йшла про екологічний потенціал держави, його збереження та врегулювання. Розглядались також новітні розробки в сфері природних джерел енергії.

Ректор НГУ, академік Геннадій Півняк зазначив, що гірничий університет бере активну участь у розробці екологічного стану України. Зокрема, у середині червня у Фрайберзькій гірничій академії представники 58 зарубіжних університетів ресурсів з 39 країн підписали «Меморандум про порозуміння» з метою забезпечення раціонального використання світових природних ресурсів. Україну представляв саме НГУ.

За оцінками НАТО і ЮНЕСКО, до 2021 року перед світовою спільнотою гостро постане питання боротьби за ресурси – нафту, газ, воду і землю. Ця проблема безпосередньо торкається ефективного використання ресурсів, економіки, екології і підготовки кадрів. Розуміючи це, представники «університетів ресурсів» різних країн (університетів, в яких навчають видобутку та переробці ресурсів) шукають шляхи вирішення актуальних для всього світу питань. І вже зараз деякі науковці НГУ відвідали країни Європи задля обміну досвідом

Україна, попри її потужний науковий потенціал, поки не може забезпечити вирішення ключових проблем в екологічній сфері. Традиційно щороку наша держава стикається з проблемою незаконного вирубування ялинок та їх продажу. І невідомо, чи врегулює це питання цьогорічна електронна система. Екологічні закони України передбачають участь громадян у прийнятті рішень, і місцеві органи влади повинні гарантувати безпечне довкілля громадянам. Але часто ці обов’язки існують лише на папері, бо немає процедури щодо впровадження цих норм у життя.

ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт