Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

Засідання клубу ім. капітана А.Грязнова в НГУ

27-го числа відбулося засідання Військово-історичного клуба ім. капітана А.І.Грязнова, яке було присвячене 100-літтю з дня народження генерал-лейтенанта авіації та двічі Героя Радянського Союзу Григорія Пантелійовича Кравченко. Засідання провів голова клубу доцент кафедри історії та політичної теорії Анатолій Володимирович Поух за допомогою голови ДООПО «Примножимо славу Придніпров’я» Віктора Васильовича Березко. Послухати про легендарних героїв нашого краю і прийняти участь у засіданні прийшли студенти, викладачі, ветерани та члени клубу.

Григорій Пантелійович – дійсно видатна людина. Хто ще у 28 років здобув звання генерал-лейтенанта? Народився майбутній герой 12 жовтня 1912 року. В 23 роки почав військову кар’єру та був призначений молодшим лейтенантом. Приймав участь у бойових діях в Китаї, за що йому було присвоєне звання Героя Радянського Союзу. Через півроку в серпні 1939 року майор Кравченко, один з перших, хто вдруге був удостоєний звання Героя Радянського Союзу! За роки служби льотчик Кравченко знищив більше трьохсот ворожих літаків. У 1940-му році здобув звання генерал-лейтенанта авіації, приймав участь у Великій Вітчизняній війні як головнокомандуючий 3-ої армії Брянського фронту. 23 лютого 1943 року Кравченко вилетів на своє останнє бойове завдання. Збивши 6 ворожих винищувачів, герой покинув літак. Але німецькі льотчики розстріли його парашут і Кравченко розбився. Життя Григорія Пантелійовича було коротке, але блискуче. Кравченко здобув медаль «Золота Зірка», Орден Леніна, 2 ордени Червоного Прапору та інші нагороди. Його ім’ям було названо декілька вулиць, у тому числі у Дніпропетровську, школи в Звенигороді та рідному селі Голубівка. Цей герой може стати прикладом для сміливих та щиро люблячих свою Вітчизну людей.

Член клубу Богдан Качілов показав кілька видовищних фотографій та відео з нашими літаками-винищувачами, та розповів багато цікавого про авіацію, спорядження та звичаї російських льотчиків. Автор книг «Герої Дніпра» Анатолій Немикін повідомив приголомшливі цифри: в Дніпропетровську народилося понад 570 героїв війни! Декілька з них навіть навчалися або працювали в нашому університеті. Студент першого курсу факультету інформаційних технологій Андрій Лось виконав близьку до серцю ветеранів пісню «Пора в путь дорогу», а учасники засідання весело підспівували хлопцю. Було багато бажаючих розповісти більше про наших героїв. Ще б слухали і слухали, але засідання підходить к кінцю і гості розходяться, але пам'ять та гордість за своїх героїв назавжди залишиться в серцях дніпропетровців.

ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт