Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

27.08.2012

Гірнича справа в надійних руках

Кожну останню неділю серпня в Україні відзначається День шахтаря, професійне свято людей нелегкої, героїчної професії. Започаткована ще в XV столітті, гірнича справа з роками зазнала кардинальних змін. Якщо перша експедиція в Печерський край була тільки стартом в пошуках корисних копалин, то сьогодні гірничодобувна промисловість зросла до однієї з найважливіших галузей в економіці України. 

Сьогодні вугілля видобувають численні шахтні підприємства, а професія шахтаря стає все більш затребуваною. З роками в Національному гірничому університеті збільшується конкурс на спеціальності за напрямом «Гірництво», а кількість додаткових бюджетних місць – зростає. Потужна наукова школа вишу, сучасна методика викладання приваблює абітурієнтів. До того ж, гірничий постійно співпрацює з бізнесовими структурами, які зацікавлені в розбудові вугільної промисловості.

Вчені Національного гірничого університету в своїх дослідженнях повністю охоплюють все коло питань, що постає у гірничій справі: починаючи з безпеки роботи на шахтах і закінчуючи управлінням станом гірничого масиву. Ці розробки вже принесли свої позитивні результати, у тому числі завдяки співпраці вишу з компанією ДТЕК. Приміром, минулого року Державну премію отримали науковці НГУ та фахівці «ДТЕК» за спільну роботу: «Сучасні технології комплексної розробки вугільних родовищ в гірничо-геологічних умовах відпрацювання тонких та надтонких пластів».

– Ефективність роботи на шахтах значно зросла, – говорить завідувач кафедри підземної розробки родовищ НГУ професор Володимир Бондаренко. – Безперечно, в майбутньому цей результат буде тільки примножуватись. Адже ряди виробничників поповнюються випускниками гірничого, які навчені сучасним технологіям. І їх якість освіти відповідає світовому рівню. Молодь, серед іншого, засвоює виробничий менеджмент, а вже на четвертому курсі у здібних старанних з’являється шанс потрапити в «групу ДТЭК». Від університету для студенів виділяється куратор, а від ДТЕК – наставники з шахти. Важливо, що ДТЕК цим студентам платить додаткову стипендію. Та найголовніше – всі випускники цієї групи засвоюють теоретичні навики безпосередньо на виробництві і залишаються там після закінчення вишу.

В Україні безліч гірницьких міст і районів. Це енергетичні діаманти держави. Примітно, що на більшості підприємств працюють випускники гірничого університету. Тож справа в надійних руках. Тим більше, гірничий з кожним навчальним роком удосконалює свої методики роботи зі студентами, залучаючи їх до науки. Щорічно в стінах гірничого проходить масштабний «Форум гірників», участь у якому беруть фахівці з різних країн. Перспективи розвитку вугільної промисловості обговорюватимуться і на міжнародній конференції «Школа підземної розробки», що пройде у вересні. На ній однією з головних тем буде питання гірничої освіти європейського рівня. Зокрема, про досвід підготовки гірничих інженерів та магістрів в НГУ доповість професор Володимир Бондаренко. Адже саме тут, завдяки талановитому керівництву академіка Геннадія Півняка, вже тридцять років Національному гірничому університету немає рівних у підготовці гірників-фахівців, а чільною справою є розробка передових технологій для шахтних підприємств.

Ректорат гірничого університету щиро вітає з професійним святом всіх, хто причетний до славної шахтарської когорти. Бажаємо здоров’я, енергії та сили всім гірникам, які зміцнюють індустріальний розвиток нашої країни. Добробуту та злагоди вашим родинам! 


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт