Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

29.03.2012

Маловідомі факти Першої світової війни

Засідання військово-історичного клубу ім. капітана А. Грязнова в Національному гірничому університеті проходять щомісяця. Наприкінці березня студенти НГУ і учасники клубу зібралися, щоб розкрити маловідомі сторінки з історії Першої світової війни.

Керівник клубу, доцент кафедри історії та політичної теорії Анатолій Поух кожне засідання робить насправді пізнавальним і в чомусь навіть ексклюзивним. До участі в клубі він завжди запрошує цікавих особистостей, небайдужих людей. Цього разу про те, що стало причиною початку Першої світової війни розповів доцент кафедри історії та політичної теорії НГУ Геннадій Первий. Присутні дізнались про глобальний конфлікт між державами, який призвів до початку воєнних дій 28 липня 1914 року, а також – чому війна отримала назву «імперіалістична».

Розповідь про особливі факти і події Першої світової війни продовжив полковник в запасі, учасник війни в Афганістані Сергій Чалий. Він розкрив студентам важливість бойових операцій і вміння приймати точні рішення у воєнний час на прикладі Брусиловського прориву 1916 року. Тоді, завдяки розрахункам генерала А. Брусилова, наші війська нанесли тяжкої поразки арміям Австро-Угорщини та Німеччини, а також зайняли Буковину і Східну Галичину.

Діяльність Національного гірничого університету під час Першої світової війни висвітлила доцент кафедри історії та політичної теорії НГУ Юлія Чекушина. Зокрема, стала цікавою історія створення лазарету на території навчального закладу та введення в ньому вищих жіночих медичних і фізико-математичних курсів. Про підсумки війни розповів кандидат історичних наук Сергій Василенко. Зазначивши, що в порівнянні з Другою світовою війною, в Першій було менше людських втрат, а кожна країна боролася з упевненістю в своїй справедливості. Тільки ніхто навіть не думав, що вона виявиться такою затяжною і нещадною – війна завершилась 11 листопада 1918 року.

З уривку документального фільму присутні дізналися за яких обставин у Першій світовій війні здобула суверенітет Україна, яка тоді опинилася між двома вогнями Австро-Угорської та Російської армій. Учасник історичних реконструкцій, випускник НГУ Богдан Ткачілов здивував студентів нашого університету ексклюзивними фотографіями воєнних років, представленням різних типів зброї та інших трофеїв Першої світової війни.

Наталія Андрющенко, інформаційно-аналітичний центр НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт