Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

10.01.2012

Освіта за кордоном: кроки Національного гірничого університету

Два дніпропетровські університети увійшли у склад делегації у рамках реалізації програми VoluntaryVisitor.

Поїздка до Сполучених Штатів Америки відбувалась у складі офіційної делегації Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України на чолі з першим заступником міністра Євгеном Сулимою, а також директором інформаційно-іміджевого центру Іриною Гагаріною, представником Американських рад посольства США в Україні Вірою Тарновською.

Дніпропетровщину серед вищих навчальних закладів представили два виші - Дніпропетровський Національний університет ім.О.Гончара та Національний Гірничий університет, а також два виші з Харкова, один з Одеси та Донецька. Від НГУ делегатом виступив начальник Науково-дослідно ї частини Дичковський Роман Омелянович.

Відвідини Америки відбулися у рамках реалізації програми Voluntary Visitor за кошти Бюро освіти і культури Державного департаменту Сполучених Штатів Америки. Основною метою поїздки до США було ознайомлення із системою освіти цієї країни ( у першу чергу система післядипломної освіти, включно із магістерською), пошуку напрямків співпраці у освітніх та наукових програмах, студентських обмінах. Міністерство започаткувало програму, спрямовану на підтримку талановитої молоді та надання можливості навчання у передових Європейських та Північно-Американських університетах. На реалізацію цієї програми у бюджеті Міністерства щорічно закладається 44 млн гривень. До навчання планується залучати до 300 студентів, аспірантів та молодих учених з України, які стажуватимуться, отримають необхідні знання, які потім з успіхом зможуть використовувати в нашій державі.

За словами Романа Омеляновича, Національний гірничий університет у цьому напрямку зробив дуже важливий крок, адже в минулому році вже 10 студентів отримали можливість навчатися у передових університетах Західної Європи та США за цією програмою. Високий рівень зустрічей дав змогу налагодити контакти для майбутнього співробітництва з такими вагомими структурами, як Бюро науки та культури держдепартаменту США, Асоціація американських університетів.

На фото: Держдепартамент США

Делегати мали змогу зустрітися з асоціаціями, які надають освітню акредитацію в США, адже американська освіта докорінно відрізняється від української. Перш за все, в США відсутнє Міністерство освіти і науки – його роль відіграє Асоціація, але це більше дорадчий орган. По-друге, кожен університет є незалежним і має більшу автономію і базується на індивідуальних традиціях, порядках. Наприклад, якщо викладач є нецікавим студентові і його лекції не відвідують, університет припиняє співпрацю з цим викладачем. Тобто його заробітня плата залежить від кількості викладених годин та якості представленого лекційного матеріалу.

На фото: На зустрічі з представниками Інституту міжнародної освіти


На фото: Капітолій, місто Вашингтон

Понад 4 тисяч навчальних закладів в США надають змогу отримати вищу освіту. Проте тільки понад 1600 із них акредитовані, та мають підтримку із федерального бюро. Навчання здійснюється платно і ця сума залежить від рівня престижності навчального закладу - у Гарварді рік навчання обійдеться в 40 -50 тисяч доларів, а в Університеті Північної Кароліни близько 18-20 тисяч. Терміни навчання також різні, на відміну від Україні. За бакалаврською формою навчання складає 2 або 4 роки. Тоді як в Україні дворічну освіту дають спеціалізовані училища, технікуми, а не виші. Також велика увага приділяється дослідницькій та лабораторній базі під час навчання – жоден університет не буде вважатися серйозним, якщо його роботу не підтверджено лабораторними чи тестовими дослідженнями. Цікаво, що в США магістерська форма навчання триває 2 роки, а аспірантська 4, і не мають такої суттєвої різниці, як в системі навчання в Україні.

D

На фото: Університет ім. Дюка, Північна Кароліна


На фото: Державний університет Північної Кароліни

Враховуючи економічні особливості нашої держави, МОНмолодьспорт провадить орієнтацію підготовку студентів за кордоном на інженерні спеціальності у передових університети Америки та Європи. У рамках поїздки делегати відвідали університет ім. Джорджа Вашингтона, Гарвардський університет, університет ім. Дюка, Державний університет Північної Кароліни, Массачусетський інститут технологій та Університет громадського здоров’я Північної Кароліни та ін. В усіх цих навчальних закладах широко представлені, крім гуманітарних та економічних дисциплін, інженерні напрямки підготовки, включно із енергетичними, геологічними, гірничими та екологічними. Цікаво, що в Гарварді є факультет україністики – тобто, американські студенти за бажанням можуть вивчати українську мову, історію та традиції.

На фото:  Массачусетський інститут технологій

Слід зазначити, що в вищеназваних американських вишах є вагома база, яку можуть вивчати студенти саме Гірничого університету з різних факультетів. Саме тому під час делегації обговорювались питання стажування молодих вчених з України, а також можливість наукових обмінів, співпраця окремих кафедр. 

Найближчим часом вже в НГУ будуть проведені зустрічі на чолі з ректором, аби обговорити хто саме буде співпрацювати з американськими вишами і якими будуть результати цієї співпраці.

Загалом, за словами Романа Омеляновича, участь НГУ у складі делегації є безперечним проривом та кроком вперед. США – країна контрастів. У країні є, як потужні, так слабкі університети. Для навчання нам слід орієнтуватися лише на передові виші цієї країни. Ми повинні діяти за заповітом великого Кобзаря: чужого навчатися, та свого не цуратися.

Дарина Бутко

Прес-центр НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт