Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

14.02.2014

Студенти міжнародної магістерської програми «Прогресивні технології розробки мінеральних ресурсів» завершили семестр навчання у Монтануніверситеті (Австрія, м. Леобен)

В НГУ вже другий рік у рамках Міжнародного університету ресурсів упроваджується в життя безпрецедентна магістерська програма «Прогресивні технології розробки мінеральних ресурсів». Її унікальність полягає в тому, що студенти старших курсів протягом року здобувають знання у Монтануніверситеті (Австрія, м. Леобен), Національному гірничому університеті (Україна, м. Дніпропетровськ) і Технічному університеті «Фрайберзька гірнича академія» (Німеччина, м. Фрайбург). Після закінчення навчання вони отримують диплом трьох ВНЗ і стають конкурентоспроможними фахівцями на міжнародному ринку праці.

Нещодавно п’ятеро учасників міжнародної магістерської програми (ММП) повернулися з Австрії, де семестр (4,5 місяці) навчалися в Монтануніверситеті. Як саме проходило навчання і в чому його особливість, вони розповіли під час зустрічі зі студентами початкових курсів Гірничого інституту НГУ. По-перше, хлопці відзначили важливість вивчення англійської мови, по-друге – моральної підготовки, адже належить подолати бар’єр у спілкуванні й звикнути до іншого менталітету. З цим українці впоралися і вже через короткий час могли користуватися тим, що їм пропонувалося у навчальному курсі в Леобені.

Учасник ММП студент Роман Лисенко підготував презентацію перебування в Австрії. В ній юнак продемонстрував містечко, де мешкала група з НГУ, університет з його передовими комп’ютерними класами і фото, зроблені під час вихідних. Їх вони інколи проводили на лижах, катаючись схилами австрійських гір. Переповненим позитивними враженнями від навчального процесу, а також перебуванням в Леобені взагалі залишився і Андрій Чернієнко.

Студент Артем Авраменко розповів про методику роботи викладачів зі студентами. Групи у Монтануніверситеті формуються невеликі, що дає змогу викладачам краще розкривати таланти молоді, більше звертати на неї увагу й відповідати на будь-які запитання. Навчалися за оксфордськими виданнями, лабораторні роботи виконували з використанням передових технологій.

Студент Сергій Бердніков звернув увагу, що в Монтануніверситеті оцінювали не за знання, взяті з підручників, а за тим, як розумієш цей матеріал. Головне завдання австрійських викладачів - навчити студентів мислити самостійно і виражати свої думки оригінально, намагаючись пристосувати здобуті знання до справи і відкрити нове в технологіях. В австрійському університеті наскільки сприятлива обстановка для навчання і доброзичливе ставлення до українців, що куратори навіть домоглися, аби нашим студентам-гірникам дали вид на проживання в Європі.

Під час навчання в Монтануніверситеті хлопці з Дніпропетровска познайомилися з представниками інтернаціональних студентських груп. Розповідають, що спілкування з ними було надзвичайно цікавим, у ВНЗ навіть влаштовували вечірки присвячені тій чи іншій країні. Під час академічного навчання, зі слів учасника ММП Леоніда Чебенка, молодь вивчала техніко-економічне обґрунтування, мінеральну економіку, комп’ютерне моделювання, англійську мову та інші предмети. 

Дніпропетровським старшокурсникам у навчанні надзвичайно допомогли ті знання і підготовка, яку дали в Національному гірничому університеті. Це оцінили в Австрії, тож хлопці жодної хвилини не жалкують, що свого часу приїхали навчатися зі Львова, Павлограда, Кременчука саме в НГУ. Це вони висловили й під час зустрічі з ректором НГУ академіком НАН України Геннадієм Півняком, який побажав їм успішно завершити навчання в трьох провідних міжнародних ВНЗ.

Доступність магістерської програми «Прогресивні технології розробки мінеральних ресурсів» сьогодні приваблює все більше студентів гірничого. Під час зустрічі завідувач кафедри підземної розробки родовищ Володимир Бондаренко зазначив, що учасниками цієї програми може стати набагато більша кількість бажаючих – до 20 чоловік, тільки студентам  необхідно  повсякчас підвищувати рівень своїх знань як з профільних дисциплін, так і з англійської мови. Головне - йти до своєї мети. Цьогорічні учасники ММП вже готуються до поїздки в Німеччину на півроку, після чого отримають диплом магістра, який відкриє їм професійну дорогу в Україні і за кордоном.

Наталія Андрющенко, ІАЦ НГУ

Фото відеостудії "Юність" НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт