Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

29.07.2013

По уран - до Монголії

З 7 по 18 липня делегація Національного гірничого університету у складі докторанта кафедри підземної розробки родовищ (ПРР НГУ) доцента Олега Хоменка і завідувача кафедри гідрогеології та інженерної геології професора Дмитра Рудакова відвідала Народну республіку Монголію. Поїздка була організована Урановою енергетичною компанією «Мон-Атом» за підтримки Монгольського університету науки і технології. Кафедру ПРР НГУ єднає багаторічна плідна співпраця з монгольськими викладачами, дослідниками та виробничниками в галузі розробки уранових родовищ.



У перший день візиту монгольські колеги організували семінар на тему «Технологія розробки рудних родовищ підземним способом і свердловинним підземним вилуговуванням урану». Доцент Олег Хоменко виступив з лекціями про історію та структуру НГУ і його освітні та наукові досягнення. У лекціях також були висвітлені спеціалізації кафедри ПРР і, зокрема, детально представлена ​​специфіка і результати викладання предметів з підземної розробки рудних родовищ. Професор Дмитро Рудаков розповів про структуру та досягнення своєї кафедри, а також доповів про результати наукових досліджень з питань радіогідрогеології. У роботі семінару взяли участь високопоставлені особи: екс-президент Монголії, заступник міністра промислової політики країни, генеральні директори УЕК «Мон-Атом» та СП «Гурван-Сайхан», а також представники Монгольського університету та компанії «Мон-Атом».

У наступні дні було організовано виїзд на Хараатське і Хайрханське родовища урану, які знаходяться у східній частині Монголії. Наступного року тут планується видобування урану методом вилуговування. Сьогодні вчені НГУ готують рекомендації для швидкого й більш ефективного відпрацювання цих запасів.

Науковці НГУ відвідали ще дві копальні, які припинили свою роботу в 90-і роки минулого століття. Це найбільше в Монголії уранове родовище «Дорнод», що знаходиться на відстані 800 км від Улан-Батора, і родовище дорогоцінних і кольорових металів «Гурван-Гулаг», також розташоване в Дорнодському районі. Для цих копалень вчені НГУ рекомендують нові способи розробки запасів, що набагато знижують собівартість видобутку.

До культурної програми знайомства з Монголією входили відвідини національного фестивалю «Наадам», музеїв історії та палеонтологіі, Національного ансамблю та оперного театру, туркомплексу «Цонжін Болдоге» та пам'ятника Чингіз-Хану, історичного місця коронації Чингіз-Хана й інших визначних пам'яток країни.

У цілому поїздка науковців НГУ до Центральної Азії стала незабутньою. Залишилася у пам'яті колоритна панорама країни, різноманітна природа - пустелі, рівнини, гори, ліси. Особливо вражає дуже помітний нерозривний зв'язок монголів з природою, яка їх живить енергією і впевненістю. Корінні жителі – неповторні, в їх жилах тече гаряча кров Чингіз-Хана. І ще одне цікаве спостереження. Сучасний бурхливий розвиток Монголії в пресі називають феноменом, який грунтується на силі волі, стрімкості, згуртованості монголів, великій мужності і працьовитості. Нам є чим поділитися з монгольськими колегами, але ж є що взяти і від них!

Елла Максимова, доцент кафедри ПРР НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт