Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

31.03.2014

Нові факти з історії нашого краю

Упродовж більше десяти років у Національному гірничому університеті проводиться краєзнавча конференція. Її організатори надають платформу для оприлюднення своїх досліджень усім науковцям, які займаються вивченням Придніпров’я. Останні три роки конференція має всеукраїнський статус. Під час її відкриття наприкінці березня директор Інституту гуманітарних проблем НГУ професор Віктор Пушкін зазначив, що за часи проведення цього наукового заходу учасники могли спостерігати, як молоді історики заявляли про себе, як зі студента чи аспіранта виростав кандидат історичних наук. Важливо, що починаючи з першої конференції, у ній незмінно беруть участь і відомі в Україні вчені – доктори історичних наук Ірина Ковальова і Ганна Швидько.

Цього року конференція присвячувалася 200-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка, тому й тема була обрана відповідна: «Придніпров’я в літературних і мистецьких пам’ятках». Маловивчені теми, а тому й цікаві для всіх, лягли в основу доповідей учасників заходу. Те, що така конференція проходить саме в технічному ВНЗ є рідкісним явищем, хоча виховувати молодь в культурному середовищі – переконання керівництва Національного гірничого університету. Про це говорив у вітальному слові ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк.

– Розвиток гуманітарної складової завжди був важливим питанням в нашому ВНЗ, бо всі події в житті пов’язані з людським фактором, – звернувся до присутніх Геннадій Григорович. – Підвищення культурного рівня і ерудиції наших студентів має таку ж вагу, як і надання профільних знань. Тому в гірничому створена розгалужена мережа гуманітарних підструктур, а також проводиться Всеукраїнська краєзнавча конференція.

У секціях за темами «Придніпров’я в літературних пам’ятках від козацьких часів до сьогодення» і «Придніпров’я новітньої доби в мистецьких пам’ятках» було розкрито багато нових фактів з історії нашого краю. Зокрема, розглядалися економічні твори дворянства Придніпров’я середини ХІХ ст. (доцент кафедри історії України Дніпропетровського Національного університету ім. О. Гончара Тетяна Литвинова), творчість Івана Багмута за архівними матеріалами ДНІМ ім. Д.І. Яворницького (старший науковий співробітник відділу-музею «Літературне Придніпров’я» Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького Ірина Мазуренко), українська дитяча книжка в Катеринославі (1880-1910 рр.) (старший науковий співробітник відділу-музею «Літературне Придніпров’я» ДНІМ ім. Д.І. Яворницького Наталія Василенко), Катеринославщина початку ХХ ст. у спогадах вчених (професор кафедри історії та політичної теорії НГУ Ганна Швидько), пам’ятки монументального мистецтва Кривого Рогу (кінця ХХ – початку ХХІ ст.) (студентка ІІ курсу історичного факультету Криворізького педагогічного інституту ДВНЗ «Криворізький національний університет» Анна Попова), Катеринославський літератор і петербурзька цензура у середині ХІХ ст. (аспірантка кафедри історії України Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара Катерина Грищенко).

Згодом всі матеріали конференції будуть видані у збірнику наукових праць «Історія і культура Придніпров’я».

ІАЦ НГУ

Фото Станіслава Мардаровського (відеостудія "Юність" НГУ)


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт