Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

24.04.2014

В НГУ згадували Велику Перемогу

Двадцять третього квітня в Національному гірничому університеті пройшло засідання військово-історичного клубу ім. капітана А.Грязнова на тему «Шляхами Перемоги».

Відкрив засідання доцент кафедри історії та політичної теорії Антолій Володимирович Поух, який підкреслив важливість виховання патріотичної молоді сьогодні і продемонстрував фрагмент фільму про війну, створеного до 60-річного ювілею Перемоги.

У засіданні взяли участь люди, які не лише знають про війну, але і дехто з них бачив її на власні очі. Серед них – Анатолій Кузьмич Немикін, автор книги «Герои Днепропетровщины : Очерки о Героях Советского Союза и полных кавалерах ордена Славы». Його війна застала ще в дитинстві, але вже в десять років він допомагав у сільському госпіталі.

Анатолій Кузьмич розповів про те, що унікальну роль Дніпропетровщини у Другій світовій важко описати – чого вартий лише той факт, що 201 герой СРСР родом з нашої області. І прикладів героїзму наших земляків тисячі. Автор книги наголосив на тому, яку хоробрість та любов до Батьківщини демонстрували молоді хлопці, які зі школи потрапляли на фронт.

Відвідала засідання і донька відомого фронтового поета Михайла Селезньова Юлія Михайлівна. Її батько з 1930 року проживав у Дніпропетровську і саме звідси, з порогу 72 школи вирушив на фронт добровольцем. Як розповіла Юлія Михайлівна, її батько жив віршами навіть на війні, тому вони і досі залишаються живими та справжніми:

Многим дышащим знать охота,

как жила на войне пехота.

А вот так: возьмите лопату,

телогрейку, с карманом чтоб,

сухари, махру…

И за хатой

в полный рост отройте окоп.

Застелите его ветвями,

сеном, листьями иль тряпьем…

И под ливнями и снегами

проживите хоть месяц в нем.

И тогда безо всяких врак, -

даже без стрельбы и атак, -

станет близкой, и будет сниться

вам до смерти

полей царица.

(стих «Пехота»)

Ще одним ліричним доповненням стали пісні під гітару офіцера запасу, працівника кафедри фізики НГУ Сергія Васильовича Давиденка.

У кінці засідання Віталій Іванович Молчанов, голова ради ветеранів НГУ, запросив усіх 7 травня об 11.00 до культурно-освітнього центру НГУ на зустріч з ветеранами.

ІАЦ НГУ, фото відеостудії «Юність»


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт