Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

12.11.2013

Спільні проекти науковців Національного гірничого університету Німеччини працюють на користь обох держав

Наукова діяльність, тісне співробітництво Національного гірничого університету (НГУ) з університетами, фірмами та установами Німеччини давно набули постійної ділової основи і сьогодні представляють яскравий приклад нового принципу європейської інтеграції. Задля розвитку таких відносин і, відповідно, нових наукових розробок і їх упроваджень делегація НГУ на чолі з ректором, академіком Геннадієм Півняком у жовтні відвідала Технічний університет «Фрайберзька гірнича академія», Есслінгенський університет прикладних наук та Ройтлінгенський технічний університет, а також ряд фірм і установ Землі Баден-Вюртемберг. Ці потужні навчальні заклади сьогодні динамічно розвиваються, мають унікальні нові лабораторії й широко підтримуються Європейським Союзом.

– Це створює можливості для значного розширення програм отримання подвійного диплома, – зазначає ректор НГУ Геннадій Півняк, – а також розвитку міжнародних магістерських програм, що пропонуються університетом і підтримуються нашими німецькими партнерами. В гірничому навчатимуться німецькі студенти, виконуючи англомовні магістерські програми з інформатики, охорони довкілля, геотехнічних систем, машинобудування, проблем енергозбереження, використання додаткових джерел живлення. Всі ці проблеми надзвичайно актуальні і для України, і для сучасної Європи, яка сьогодні долає енергетичні проблеми в різних секторах економіки. Важливо, що ми вже маємо певний досвід у цьому напрямку, працюючи з відповідними компаніями України в енергетичному секторі і можемо запропонувати свої енергетичні програми. Інший напрямок співпраці – розширення виконання докторських робіт і можливість стажування докторантів НГУ у різних компаніях Німеччини. Фінансові та матеріальні ресурси, які вони сьогодні надають університету, - просто унікальні. Німецькі фірми, що замовляють відповідні проекти, інноваційні, і дають можливість отримати відповідні фінансові й інформаційні ресурси для наших студентів, магістрів та докторантів. Науковці нашого університету водночас здобувають можливість виконувати науково-технологічні проекти і працювати на унікальному інструментарії партнерів. Тобто і студенти, і молоді вчені беруть активну участь в тих проектах, в яких зацікавлені іноземні компанії. І, що важливо, виконуючи їх та набуваючи технологічного досвіду, ми переносимо ці проекти в Україну.

Під час візиту до Німеччини відбулися зустрічі делегації гірничого університету на чолі з Геннадієм Півняком з новим керівництвом університету в Есслінгені і в Ройтлінгені, де були представлені і схвально оцінені результати співпраці навчальних закладів упродовж багатьох років та отримано довгострокову підтримку у продовженні таких ділових контактів, розширенні їх в освітній і науково-технологічній сферах.На робочих зустрічах у німецьких вузах, презентовані методичні та наукові досягнення НГУ, розглянуто питання стажування студентів в ЕУПН та німецьких студентів в гірничому університеті, умови підготовки докторських дисертацій співробітниками Есслінгенського університету в НГУ з використанням принципів подвійного наукового керівництва.

Темами ділових зустрічей були також питання участі університетів в європейській програмі "Горизонт 2020", спільних публікацій у наукових журналах з високим індексом цитування, зокрема в журналі «Науковий вісник НГУ», та спільного написання підручників, навчальних посібників, монографій і низка інших важливих питань, спрямованих на подальшу плідну результативну співпрацю потужних університетів двох країн.

Наталія Андрющенко, ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт