Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

19.11.2013

Візит до Національного гірничого університету Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки пана Пятраса Вайтекунаса напередодні саміту у Вільнюсі (ВІДЕО)

У понеділок, 18 листопада 2013 року з офіційним візитом у Дніпропетровську перебував Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки пан Пятрас Вайтекунас. Візит приурочений до урочистого відкриття Почесного консульства Литовської Республіки у м. Дніпропетровськ. Почесним консулом Литовської Республіки у м. Дніпропетровськ призначено пана Віталія Півняка. Консульство у м. Дніпропетровськ стає сьомим в Україні, і час його відкриття співпадає з головуванням Литовської Республіки у Європейському Союзі. 

У рамках візиту пан Посол зустрівся зі студентами та професорсько-викладацьким складом Національного гірничого університету і відповів на запитання.

Після зустрічі пан Пятрас Вайтекунас з супроводжуючими його особами і почесним консулом Литовської Республіки в Дніпропетровську Віталієм Півняком відвідали виставку науково-технічних досягнень НГУ.

Литовських гостей надзвичайно зацікавили міні-презентації, які підготували науковці НГУ, аби показати свої напрацювання у багатьох сферах гірництва та за іншими напрямками своєї діяльності. Пан Посол не приховував задоволення від побаченого і відверто сказав у своєму інтерв’ю прес-центру НГУ, що він по-хорошому заздрить відкриттям і досягненням вчених НГУ. Також литовські гості відвідали геолого - мінералогічний музей НГУ. 

Довідка.

Україна та Литва – дві багаті на історію держави, шляхи яких неодноразово перетинались. Незважаючи на складні історичні перипетії, литовський та український народи у всі часи взаємозбагачувалися, переймаючи досвід одне одного. Литовці й українці певний час жили разом в одній з найбільших європейських держав – Великому князівстві Литовському (ХІV – XVI ст.). 

До речі, зацікавлення спільною історією литовців і українців стало напрямом наукових пошуків вченого Національного гірничого університету Віталія Василенка. У 1997 році він захистив докторську дисертацію на тему «Політичнаісторія Великого князівства Литовського (до 1569 року) в східнослов’янських історіографіях  ХІХ – першої третини ХХ століття» і видав друком однойменну монографію. У монографії проаналізовано процес становлення та розвитку досліджень у галузі політичної історії Великого князівства Литовського (від його утворення до Люблінської унії 1569 р.) в білоруській, російській та українській історіографіях ХІХ – першої третини ХХ ст. На підставі вивчення масштабного корпусу джерел виявлені основні тенденції та закономірності розвитку східнослов’янської литуаністики зазначеної доби. Автором запропонована також низка коректив до традиційної реконструкції політичної історії Центрально-Східної Європи ХІV ст.

Загальновідомо, що у Вільнюському університеті навчався борець за незалежність країни Тарас Шевченко, а в Київському університеті – великий литовський поет Майроніс. Також цікавим фактом на підтвердження тісних зв’язків двох європейських народів – українців і литовців - є те, що у Дніпропетровській області (м. Дніпродзержинськ) розташований один з найстаріших в Україні металургійних комбінатів, заснований вихідцем з Литви І. Ясюковічусом.

Політична підтримка Литвою євроінтеграційних прагнень України відбувається одночасно з розвитком економічних стосунків між нашими державами. Вже більше десяти років по території України курсують поїзди комбінованого транспорту «Вікінг». До маршруту поїзда «Вікінг» включена станція «Дніпропетровськ – Ліски». Учасниками проекту є Україна, Білорусь, Литва, Латвія, Естонія, Болгарія. Загальна довжина його маршруту Іллічівськ (Україна) – Мінськ (Білорусь) – Драугісте (Литва) становить 1766 км. Комісія Європейського Союзу з транспорту визнала поїзд «Вікінг» кращим проектом 2009 року з перевезення вантажів.

Останнім часом Національний гірничий університет стрімко розвиває міжнародні наукові зв’язки, зокрема із Технічним університетом ім. Гедемінаса (м. Вільнюс, Литва). У квітні 2013 року на базі Інституту економіки Національного гірничого університету представники Вільнюського технічного університету ім. Гедемінаса та Берлінського технічного університету провели моніторингову місію міжнародного проекту TEMPUS «Ecommis».

У рамках проекту ТЕМПУС «ECOMMIS» відбулося наукове стажування з електронної комерції доцента кафедри менеджменту виробничої сфери НГУ І.Є. Лозинського, доцента кафедри маркетингу НГУ К.П. Пілової, доцента кафедри ЦГП Д.Є. Андреєвої, асистентів кафедри ЕКІТ І.І. Зазімко та А.А. Гаренко у Технічному університеті ім. Гедемінаса. 

У Дніпропетровську активно працює громадська організація «Литовський культурно-діловий центр «Гінтаріс» (голова - пані Галина Хмель-Дунай). У литовській общині є самодіяльний пісенний колектив «Ромашка», який зберігає фольклорні традиції і виконує народні пісні, тому центр має можливість популяризувати свою країну. У планах центру – видання книги «Литовці Дніпропетровщини».

З огляду на розширення співпраці Литви й України й подальшої інтеграції нашої країни в європейську спільноту було прийнято рішення відкрити у Дніпропетровську Почесне консульство Литовської Республіки. Головною метою діяльності Почесного консула на цьому поприщі буде захист інтересів Литовської Республіки,  громадян і юридичних осіб в Україні у відповідності до норм міжнародного права. Головні завдання консульства - це захист інтересів громадян Литви, що знаходяться на території Дніпропетровського регіону, зміцнення економічного співробітництва між представниками регіону та бізнесменами Литовської Республіки, розширення культурних зв'язків і подальший розвиток політичного діалогу між двома країнами.

Валентина Шабетя, ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт