Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

16.05.2013

Чи потрібно в Україні вводити кримінальну відповідальність за героїзацію УПА?

З такою назвою 14 травня в ІА «Мост-Днепр» відбулася прес-конференція в якій взяли участь народний депутат, автор законопроекту Вадим Колесніченко, адвокат, партнер юридичної компанії «EXANTE» Юлія Сегеда та доцент кафедри історії та політології Інституту гуманітарних проблем НГУ Анатолій Поух.

Вадим Колесніченко вважає, що законопроект № 2960 «Про заборону реабілітації та героїзації осіб та організацій, які боролися проти антигітлерівської коаліції», що знаходиться на даний момент на розгляді в комітетах Верховної Ради, має всі шанси бути прийнятим за основу і проголосованим в цілому. «Законопроект з'явився не випадково. Він був внесений на розгляд Верховної Ради ще в попередньому скликанні, але тоді був більш категоричним. Ми врахували поправки наших колег з Парламентів Франції та Угорщини, а також Кнесету Ізраїлю. Крім того, ми активно попрацювали з вченими. Таким чином, законопроект став більш лібералізованим і відповідає міжнародним нормам. Проект закону базується на Резолюції ООН про неприпустимість героїзації членів нацистського руху і противників антигітлерівської коаліції, а також вирішенні ВР, в якому висловлювався жаль про героїзацію Степана Бандери. Думаю, у даного законопроекту є всі шанси бути прийнятим за основу і проголосованим в цілому. Тим більше що в Україні сьогодні спостерігається активне зростання антифашистського руху. Мобілізація сил Партії регіонів і комуністів у Верховній Раді дозволить прийняти цей документ. Крім усього іншого, і в опозиції є що не визначилися з даного питання. Візьмемо хоча б Віталія Кличка, який не брав участі у покладанні квітів до пам'ятників Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Юлія Сегеда вважає законопроект № 2960 «Про заборону реабілітації та героїзації осіб та організацій, які боролися проти антигітлерівської коаліції», запропонований Вадимом Колесніченком, дуже прогресивним і необхідним для країни. «Резолюції ООН свідчать, що держави-учасники організації зобов'язані вживати заходів по відповідності свого законодавства з міжнародним. І українське законодавство в принципі відповідає міжнародним нормам. Але світова громадськість була стурбована тим фактом, що в Україні був указ про присвоєння Степану Бандері звання героя. На мій погляд, прийняття законопроекту № 2960 «Про заборону реабілітації та героїзації осіб та організацій, які боролися проти антигітлерівської коаліції», запропонованого Вадимом Колесніченком, необхідно», - сказала вона.

Анатолій Поух вважає, що виведення кримінальної відповідальності за героїзацію УПА призведе до нового витка протиріч в українському суспільстві. «Законопроект № 2960


« Про заборону реабілітації та героїзації осіб та організацій, які боролися проти антигітлерівської коаліції »досить несподіваний і суперечливий. Начебто і прийшов час його приймати. Адже до Верховної Рада пройшла партія, яка спирається на соціал-націоналістичну ідеологію, тобто, ідеологію нацизму. Сам нацизм як ідеологія був засуджений і Нюрнберзьким трибуналом, і резолюціями ООН, та іншими міжнародними актами. І, якщо ми прагнемо до Європи, то повинні жити за цими законами. Але з іншого боку ми розуміємо, що прийняття кримінальної відповідальності за героїзацію УПА призведе до нового витока протиріч в українському суспільстві. Потрібно готувати суспільство до його прийняття. Створювати фільми, публікувати книги, оприлюднити архівні документи », - зазначив він.

Джерело: ІА "Мост Днепр"


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт