Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

20.12.2013

У НГУ вшанували пам’ять директора науково-технічної бібліотеки НГУ 1969-1990 років Н. О. Фоменкової (ВІДЕО)

У Національному гірничому університеті працювало багато людей, пам’ять про яких ніколи не згасне, бо і своєю діяльністю, і своїм ставленням до людей вони несли добро. Такою була директор науково-технічної бібліотеки НГУ 1969-1990 років Наталія Фоменкова. 18 грудня їй би виповнилося 80 років, але, на жаль… За життя Наталії Олександрівни розквітла діяльність бібліотеки НГУ, вона надихала на творчі звершення й інших. Тож у день її народження на вечорі-спогаді у викладацькій читальній залі ім. Н. О. Фоменкової яблуку не було де впасти. Розповісти історію своєї зустрічі з цієї незвичайною жінкою, чи просто виявити свою повагу і любов до неї, прийшли проректори НГУ, директори Інститутів та підрозділів, професорсько-викладацький склад, її донька, друзі родини Фоменкових і, звичайно, колектив бібліотеки.

Наталія Фоменкова закінчила філологічний факультет Московського державного університету, але працювати у гірничому розпочала не відразу. Певний час зі свої чоловіком-військовослужбовцем Ігорем Васильовичем вони переїздили з міста до міста. Тільки переїхавши до рідного Дніпропетровська Наталія Олександрівна влаштувалася до редакції збірника кафедри систем електропостачання тодішнього ДГІ «Гірнича електромеханіка і автоматика», згодом стала директором бібліотеки, була членом парткому, відповідала за культуру і самодіяльність в інституті. Кожен, хто зустрічав її на своєму життєвому шляху, і до нині називає «рідною душею».

На вечорі-спогаді перший проректор Петро Пілов відзначив, що саме тепло і сімейний затишок, який створила в колективі бібліотеки Наталія Фоменкова, вплинули на ефективний розвиток її діяльності. Професор кафедри систем електропостачання Юрій Разумний тепло згадував про незабутнє спілкування з Наталією Олександрівною, її вміння підтримати і допомогти кожному, хто звернувся з питанням чи просто за порадою.

Директор бібліотеки Ольга Нефедова розповіла, що її попередниця була не тільки другом для колег і студентів, а й початківцем творчих справ. У 60-ті роки почала діяти літературна студія «Вуглик», при бібліотеці проводилися літературні вечори, читання, присвячені творчості Володимира Маяковського. Наталія Олександрівна також займалася розквітом самодіяльності в гірничому, їздила з творчими колективами на конкурси… Одним словом, це була людина, яка любила свою справу.

Людмила Некрасовська вже 45 років з «Вугликом» і гірничим університетом. У своєму виступі вона зізналася, що у її пам’яті й досі живуть лекції з етики і естетики, що читала Наталія Фоменкова. Як високоерудована особистість, вона несла студентам високу культуру, пробуджуючи в них любов до правильної вимови і письма.

Проректор з фінансово-економічної роботи НГУ Анатолій Косолапов стояв у витоків створення кіностудії «Юність», діяльність якої також підтримувала Наталія Олександрівна. Тепер він бажає кожному зустріти таку людину на своєму шляху, адже саме вона допомогла йому визначитися в житті з метою, навіть розкрила жагу до творчості. Співробітник бібліотеки Лідія Ключна по сьогодні згадує участь у своїй долі Наталії Фоменкової. Вона, незважаючи на те, що до бібліотеки брали тільки тих, хто мав філологічну освіту, домоглася дозволу прийняти на роботу інженера Лідію Євгенівну і нова бібліотечна посада стала для неї щасливою.

Таких розповідей, сповнених щирістю до Наталії Фоменкової на вечорі-пам’яті було багато. Співав чоловічий ансамбль НГУ «Обертон», висловилися й гості заходу. Заслужений журналіст України Галина Півняк у своїх спогадах торкнулася подій, які поріднили родину Півняків з родиною Фоменкових. Вони багато в чому були пов’язані зі спільними інтересами. Творча Наталія Олександрівна і телевізійний журналіст Галина Андріївна завжди обмінювалися ідеями, створювали цікаві проекти.

На заході був присутній і журналіст Ігор Родіонов, його до гірничого колись привело бажання бути серед студійців «Юності» й «Вуглика». Тут він і познайомився з Наталією Фоменковою, яка допомогла у здійсненні його мрії. У вдячність за чудові часи в НГУ Ігор Володимирович презентував бібліотеці свої книги – «Дніпропетровські зодчі» і «Набережна імені…».

Своїми спогадами поділилася і дочка Наталії Фоменкової – Олена Хованська, яка також працює в НГУ доцентом кафедри систем електропостачання. Вона перейняла всі добрі риси характеру своєї мами і відданість своїй справі. Олена Ігорівна була зворушена кожним виступом і додала, що Наталія Олександрівна – надзвичайно любляча людина, делікатна, адже не раз своїй доньці вона пояснювала так, що та сама приходила до рішення. До студентів також ставилася як до рідних, готуючись до лекції, запитувала себе: «Як зацікавити?» і завжди знаходила відповідь. Саме з життя і діяльності таких особистостей складається історія Національного гірничого університету.


Наталія Андрющенко, ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт