Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

13.12.2012

Технології SolidWoks впроваджено у сферу освіти на базі НГУ

Представники 10 кращих шкіл, ліцеїв, технікумів та коледжів Дніпропетровщини отримали ліцензійне забезпечення та сертифікати SolidWoks в Національному гірничому університеті


Керівництво Дніпропетровської області поставило перед організаціями, підприємствами та бізнесовими структурами актуальне завдання – зробити Дніпропетровську область інвестиційними воротами України.

У зв'язку з цим НГУ вніс свої пропозиції стосовно поліпшення інвестиційного клімату Дніпропетровщини. Мова йде про інвестиції в освіту. У 2008 році університет розпочав активне співробітництво з американською компанією Dassault Systemes SolidWorks Corp., що є світовим лідером у галузі високотехнологічного програмного забезпечення. Завдяки цьому з'явилася реальна можливість готувати для машинобудівних підприємств регіону не просто фахівців у сфері інжинірингу механічного обладнання, а сертифікованих експертів, які володіють прийомами й навичками автоматизованого проектування. Приймаючи на роботу наших випускників, підприємства регіону можуть реалізувати нові технологічні можливості, що природно підвищує їхню конкурентоспроможність.

Гірничий ініціював розширення співробітництва з компанією, надавши йому статус регіонального проекту. У вересні 2011 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння, відповідно до якого на базі Національного гірничого створено Дніпропетровський центр інноваційних технологій SolidWorks.

Мета цього проекту – навчання студентів інноваційним технологіям проектування, підвищення кваліфікації, сертифікація інженерних кадрів машинобудівних підприємств регіону на основі використання потенціалу науково-педагогічного складу НГУ.

Величезна увага в проекті приділяється впровадженню передових інформаційних технологій у практику загальноосвітніх середніх і професійно-технічних навчальних закладів. Мова йде про формування у школярів інтересу до технічних спеціальностей. Інноваційні технології SolidWorks дозволяють візуалізувати роботу будь-якого пристрою, машини, механізму, установки. До того ж, віртуальне середовище, впливаючи на емоції учнів, дозволяє виховати в них зацікавленість до інженерно-технічної творчості. Як влучно було зазначено, SolidWorks – неподільний. Як атом. Ця програма суттєво спрошує вивчання креслення, геометрії, моделювання та фізики для школярів і студентів. Адже, щоб краще зрозуміти, потрібно візуалізувати. SolidWorks забезпечує не лише візуалізацію, але й імітування роботи винаходу, його віртуальне тестування, виготовлення та проектування механізмів, створення віртуальних образів.

У плані реалізації проекту компанія Dassault Systemes SolidWorks Corp. передає безкоштовно для кращих шкіл, ліцеїв, технікумів та коледжів Дніпропетровської області навчальні ліцензії SolidWorks EDU Edition 2012-2013 – Network – Class-Pack на 200 робочих місць. Крім того, Національному гірничому університету надається ліцензія «SolidWorks Education Editon Networks – CAMPUS» на 300 робочих місць. За оцінками компанії, комерційна вартість наданого програмного забезпечення становить 4,5 млн доларів.

За словами директора центру SolidWorks в НГУ, завідуючого кафедрою інжинірингу та гірничих машин Всеволода Петровича Франчука, саме Дніпропетровська область є ініціатором інноваційних технологій, які забезпечують новітні розробки в ключових наукових та технічних сферах.

З цієї нагоди 13 грудня в Національному гірничому університеті відбулося урочисте підписання договорів та вручення сертифікатів та програмного забезпечення. Серед 10 щасливчиків - Павлоградський міський ліцей (директор Бондарева Раїса), Політехнічний коледж ДВНЗ "Криворізький національний університет" (директор Кулішова Наталія), Дніпропетровський обласний ліцей-інтернат фізико-математичного профілю (директор Поляков Олег), Комунальний позашкільний навчальний заклад "Дніпропетровський обласний центр науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді" (директор Волкова Людмила), Комунальний позашкільний навчальний заклад "Дніпропетровський обласний центр науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді" (директор Волкова Людмила), Павлоградський технікум Державного вищого навчального закладу «Національний гірничий університет» (директор Посунько Людмила), Павлоградська загальноосвітня школа № 5 (директор Ващенко Любов), Середня загальноосвітня школа № 21 м. м. Дніпродзержинська (директор Васілісіна Ніна), Комунальний заклад «Навчально-виховне об'єднання "Дошкільний заклад - загальноосвітній навчальний заклад - ліцей нових інформаційних технологій м. Дніпродзержинська» (директор Сбоєва Людмила), Комунальний заклад освіти «Середня загальноосвітня школа №19» м. Дніпропетровськ (директор Павленко Лілія), Криворізький Центрально-Міський ліцей (директор Поручинський Павло)

Як зазначив ректор НГУ, академік Геннадій Півняк, важливість цього проекту не лише в можливості готувати кваліфікованих фахівців, але і в специфіці самого проекту – його ініційовано за підтримки Дніпропетровської обладміністрації, зокрема управління науки та освіти. Співпраця влади та науки – це безперечний крок вперед та гарантія успіху.

Заступник начальника управління науки, вищої та професійно-технічної освіти, начальник відділу науки та вищої освіти Кравченко Любов Андріївна подякувала ректору НГУ та усьому колективу університету за можливість створення цього проекту саме на базі такого потужного університету як гірничий, відомого своїми висококваліфікованими спеціалістами та давніми традиціями.

В урочистій атмосфері представники 10 кращих навчальних закладів Дніпропетровщини та ректор НГУ підписали договори, заклавши фундамент майбутньої співпраці у сфері сучасних технологій.

Дарина Бутко , ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт