Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

08.01.2014

Відповідність часу – незмінний пріорітет Національного гірничого університету

Звіт ректора НГУ академіка НАН України про діяльність ВНЗ і свою особисто як очільника за 2013 рік перед трудовим колективом був спрямований на багато років уперед. «Ключовимзавданнямосвіти у XXI столітті є розвитокмислення, орієнтованого на майбутнє», - зазначив Геннадій Григорович на початку виступу. Як і в попередні роки, успіхи університету вражають. НГУ посів 8 місце серед технічних університетів за рейтингом МОН України та 7 місце за рейтингами ЮНЕСКО "Топ-200 Україна" і "Компас-2013" серед ВНЗ країни. Родзинкою стала участь НГУ у міжнародному рейтингу «QS WorldUniversityRankings» та входження до тисячі кращих ВНЗ світу.

Організація наукової діяльності гірничого університету здійснюється відповідно до Програми розвитку НГУ на період до 2020 року. Науковці університету беруть участь у розвитку нових напрямів наукових досліджень, пов’язаних із сучасними світовими викликами, що входять до переліку пріоритетних тематичних напрямів НГУ.

За рахунок коштів державного бюджету виконуються 25 науково-дослідних робіт з обсягом фінансування 5 527,5 тис. грн., у т.ч. фундаментальні дослідження – 14 НДР з обсягом фінансування 3 304,2 тис. грн.

За господарськими договорами виконуються 38 НДР з обсягом фінансування 4157 тис. грн.

За результатами співробітництва з компанією ДТЕК в НГУ створено нові підрозділи– кафедра ДТЕК;

– лабораторія геомеханіки ДТЕК, що має клас ключових лабораторій, які створюються в Україні та мають стати свого роду силами спеціального призначення і гарантуватимуть світовий рівень досліджень.

У звітному році в університеті виконуються 63 тематики, співвідношення госпдоговірних робіт до держбюджетних складає 0,76. МОН України рекомендує тримати цей показник на рівні понад 1

Зближення академічної й університетської науки гірничий університет розвиває шляхом створення спільних кафедр, інститутів, мульти-дисциплінарних центрів на рівні магістратури.

Наступного року необхідно продовжувати роботу щодо співвідношення прикладних і фундаментальних тематик за вимогами МОН України, а також покращувати показники ефективності використання бюджетних коштів (як в цілому по університету, так і за окремими виконавцями – провідними професорами, доцентами).

Дуже важливо, що НГУ отримав Диплом в номінації "Профорієнтаційна робота серед молоді", Гран-прі в номінації «Кращий дизайн офіційного сайту вищого навчального закладу», Диплом «За активну профорієнтаційну роботу серед молоді» на міжнародних виставках з питань освіти; Почесний диплом за активну і плідну роботу та внесок у розвиток освітньої галузі Дніпропетровщини; Золотий сертифікат «Експерт року з впровадження спеціальних програм, спрямованих на об’єднання наукової діяльності університету з дослідними установами підприємств України».

У 2013 р. в НГУ захищено 8 докторських та 35 кандидатських дисертацій , що перевищує показники виконання програми розвитку університету на період до 2020 р.

Співробітниками університету захищено 23 кандидатські (10 – за межами університету) та 7 докторських дисертацій (5 – за межами університету).

Науковими співробітниками кафедри відкритих гірничих робіт В. Літучим та О. Ложніковим здійснено подвійний захист (НГУ і ТУ «Фрайберзька гірнича академія», Німеччина) кандидатських дисертацій (наукові керівники: проф. Гуменик І.Л., проф. Дребенштедт К.).

Спадковість наукових шкіл значною мірою забезпечується через механізм започаткованих програм молодіжної науки: «Нам – 30», «Магістр-аспірант», «Потенціал», «Обдарована молодь».

Загалом в аспірантурі навчаються: 123 аспіранта – з відривом від виробництва та 9 – без відриву від виробництва, 2 іноземці та 52 здобувачі.

Присудження Державної премії України в галузі науки і техніки (в авторських колективах – професори Р.П. Дідик, О. С. Бешта, В.І. Самуся) і Премії Президента України для молодих вчених (доценти А.В. Яворський та О.О. Яворська) стало ще одним доказом успішної й потужної реалізації Програми розвитку за формулою: НГУ – відповідність Часу. До цього ж можна додати ще й премію НГУ в галузі освіти і науки за 2012 рік, вручену науковцям і викладачам, а також визнання наукового відкриття «Закономерность распространения звукових волн в восходящем многофазном потоке при дисперсной структуретечения», диплом № 449 від 20.01.2013 (автори:Є.О.Кириченко, В.І. Самуся, В.І. Бондаренко, І.А. Ковалевська, В.Д., Рябичев, В.Є. Кириченко, В.В.Фомичев, В.В.Євтєєв).

Університет успішно розвивається за всіма напрямами, на що акцентували увагу професори Віктор Ткачов, Юлія Шабанова, Володимир Бондаренко, Олена Сдвижкова, Дмитро Рудаков, Тетяна Введенська, які взяли участь в обговоренні звітної доповіді ректора.

Зокрема, завкафедри автоматизації та комп’ютерних систем професор Віктор Ткачов відзначив зосереджено-сконцентровану роботу ректора: «У широкій палітрі діяльності особливу увагу Г.Г. Півнякприділяє високому рейтингу університету і над цим працює він особисто з командою однодумців».

Студенти гірничого достойно представляють університет і беруть активну участь у конкурсах студентських наукових робіт за різними напрямами. Упродовж 2012/2013 навчального року 722 студента університету взяли участь у 26 наукових конференціях, семінарах, симпозіумах. За останні п’ять років студенти кафедри автомобілів та автомобільного господарства сконструювали п’ять екологічних автомобілів: два міні-електромобіля, дві гібридних кари та один екомобіль на сонячних батареях. На наступний рік кафедрам необхідно покращувати показники участі студентів у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт і стипендіальній програмі «Завтра.UA». Молодим ученим, у тому числі учасникам програми «Нам – 30», слід активізувати участь у конкурсі МОН України на стажування в закордонних ВНЗ, у вітчизняних та міжнародних конкурсах на здобуття грантів, програмі мобільності «Марії Кюрі».

Гуманітарна сфера та реалізація Державної молодіжної політики займають чільне місце у Національному гірничому університеті і мають особливу актуальність зважаючи на його дослідницький статус.

Реалізація Державної молодіжної політики в НГУ здійснювалася відповідно до Концепції національного виховання та Програми розвитку Національного гірничого університету.

Завкафедри філософії професор Юлія Шабанова наголосила на тому, що гуманітарна сфера в НГУ – це не додаток, а основа. Центр естетичного розвитку поглиблює просвітницьку роботу і впроваджує дослідницьку форму діяльності: опрацьовується проект «Специфіка культури рідного краю»; розроблено міжнародний науково-практичний проект «Муза свободи в обріях мистецтва».

Важливим центром гуманітарно-виховної роботи на загальноуніверситетському рівні виступає кафедра історії та політичної теорії й Інститут гуманітарних проблем НГУ ім. героя України академіка П.Т. Тронька (директор – професор В. Ю. Пушкін).

Протягом звітного періоду отримали подальший розвиток міжнародні зв’язки кафедри історії та політичної теорії й Інституту гуманітарних проблем. Триває реалізація широкомасштабного міжнародного науково-освітнього проекту «Інтеркультуралізм та сталий розвиток» на базі Університету Заходу (м. Троллхеттен, Королівство Швеція).

Культурно-освітній центр НГУ (директор – Н. В. Луценко) активно працює над виявленням та підтримкою талановитих студентів, надає їм можливості реалізувати свій творчий потенціал, активізує культурне життя студентської молоді.

Саме завдяки плідним зусиллям колективу Культурно-освітнього центру команда НГУ виборола призове місце на Всеукраїнському молодіжному творчому фестивалі «Студентська республіка – 2013» (м. Київ).

Протягом року Геолого-туристський клуб організував цікавий і активний відпочинок багатьом студентам гірничого університету.

Кафедрою фізичного виховання (завідувач – В.М. Вільнянський) протягом 2013 р. проводилася активна спортивно-масова робота. Організовано змагання міського і обласного рівнів. Команди НГУ взяли участь у 25 міських та обласних змаганнях, виборовши 172 призових місця. За звітний період на базі університету проведено 28 спортивно-масових заходів, участь в яких узяли понад 3500 студентів та співробітників університету. У жовтні студент Гірничого інституту НГУ Кирило Кирилов на Чемпіонаті України з кікбоксингу у ваговій категорії до 71 кг в розділі К1 посів друге, а у розділі лоу-кік – третє місце.

Сучасна студентська молодь НГУ виступає активним і повноправним партнером адміністрації вузу в освітньому процесі, забезпечуючи та захищаючи права й інтереси студентства, а також сприяючи гармонійному розвитку особистості студента. Важливою складовою самоврядування в університеті є добровільні об’єднання студентської молоді за уподобаннями– студентські ініціативи.

Особливо плідно й активно діє Центр культури української мови ім. Олеся Гончара, в рамках роботи якого організовується систематичне відвідування студентами мистецьких заходів.

На початку квітня 2013 р. у Центрі відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Феномен Олеся Гончара в духовному просторі українства», присвячена 95-річчю від дня народження письменника.

Важливою ланкою в організаційно-виховній роботі кафедри та Інституту є діяльність клубів за інтересами для студентської молоді.

У травні 2013 р. за результатами проведення огляду-конкурсу музеїв та кімнат бойової Слави у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах Жовтневого району з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій вітчизняній війні Народний музей історії ім. О.М.Поля НГУ посів перше місце серед музеїв вищих навчальних закладів.

Ректор підтримує всі ініціативи, які стосуються формування естетичного світосприйняття студентства.

Глибоку змістовність доповіді ректора відзначив у своєму виступі зав кафедри ПРР професор Володимир Бондаренко. «Завдяки розумінню нашого керівника важливості діяльності ГФ ми змогли вийти на високий рівень спілкування у світі. Для того, щоб так працювати на благо НГУ, як це робить Геннадій Григорович, треба мати велике добре серце, величезну енергію, і мужність і мудрість», - сказав Володимир Ілліч.

Завкафедри математики професор Олена Сдвижкова наголосила на тому, що незважаючи на величезні масштаби роботи, ректор Півняк не залишає поза межами особистої діяльності жодних дрібниць – для нього важливе все. Перед кафедрою математики він поставив завдання – підтримати обдарованих студентів, в результаті чого другий рік поспіль команда студентів посідає друге місце на Всеукраїнській олімпіаді з математики.

Національний гірничий університет є членом 15 міжнародних освітянських і наукових організацій. На кафедрах та в культурно-лінгвістичних центрах системну викладацьку роботу здійснюють спеціалісти з провідних ВНЗ та установ Німеччини, Польщі, США, Великої Британії, Іспанії, Канади, Ірландії.

Одним з найбільш вагомих здобутків університету слід вважати виконання спеціалістами Інституту економіки та Інституту електроенергетики (ФІТ) трьох проектів програми ТЕМПУС за участю спеціалістів Німеччини, Італії, Польщі, Франції, Нідерландів, Словаччини, Литви, Ізраїлю, України, Росії, Білорусі, Молдови, Грузії, Вірмені Продовжується успішна реалізація спільного освітнього проекту «Міжнародний обмін знаннями як складова інноваційного розвитку» в рамках програм Міжнародного університету ресурсів (ІUR).

За рахунок отриманих конкурсних міжнародних грантів пройшли наукове стажування:

· доцент каф. екології Ковров О.С.;

· доцент каф. екології Клімкіна І.І.;

· директор УНКЦ доц. Яременко І.А.

Рішенням Конкурсної комісії МОН України відібрані для проходження навчання (стажування) у 2013-2014 н.р. у ВНЗ Німеччини, Австрії та Франції чотири доценти, два аспіранти та вісім студентів ГФ, ЕТФ, ГРФ, ФІТ, ФБ та ФМ.

Заслуговує на увагу нова форма співробітництва з польськими колегами – навчання за індивідуальною програмою на факультеті гірництва та геоінженерії НТУ «КГМА» за спеціальністю «Геоінженерія» групи студентів гірничого факультету НГУ (13 осіб, керівник – асистент каф. ПРР Тимошенко Є.В.).

Група польських студентів з ТУ «Вроцлавська політехніка» пройшла виробничу практику на підприємствах Дніпропетровська.

Плідного розвитку отримала участь студентів і науковців ІЕ в заходах міжнародного освітнього проекту «Business Week» («Бізнес Тиждень»).

Розпочалась практична реалізація спільної освітньої програми «Магістр з бізнес-адміністрування» (МВА) з Франклін Університетом.

На базі створеного в НГУ єдиного в Україні Центру підтримки студентів, які навчаються за програмами Лондонського Університету з отриманням відповідних дипломів, восени 2013 р. почалась практична реалізація українсько-британської освітньої програми.

Кафедрою маркетингу в рамках Програми «НАТО – Україна» з перепідготовки військовослужбовців, які звільнені в запас, проведено навчально-тренувальний курс «Маркетинговий менеджмент».

Фінансово-господарську діяльність спрямовано на виконання основних завдань, а також на соціальний захист, створення належних умов праці та відпочинку студентів, викладачів, співробітників.

Фінансовий стан університету в поточному році можна вважати задовільним. Але деякі погіршення відбулися. Університет вимушений утричі скоротити витрати на надбавки до посадових окладів, провести додаткові заходи щодо оптимізації штатного розкладу, значно скороти витрати на придбання обладнання та ремонтні роботи.

Гірничий університет не оминули негаразди, з якими стикнулась переважна більшість бюджетних організацій країни. Це – значна кредиторська заборгованість в розрахунках за отримані товари й послуги. Тому затримувалось виконання ремонтних робіт, вчасно не виплачувались кошти на відрядження.

Водночас університет системно й професійно опрацьовує відповідні фінансові процедури з Держказначейством. Це дозволяє: здійснювати необхідні кроки по виплаті заробітної плати, відпускних, стипендій; надавати матеріальну допомогу.

Проект бюджету університету на 2013 рік – близько 176,0 млн. грн. (видатки по всіх джерелах). Порівняно з 2012 роком він зменшився на 1,1 млн. грн. (загальний – збільшено на 3,6 млн. грн., спеціальний – зменшено на 4,7 млн. грн.).

Кількість укладених контрактів зі студентами І-го і V-го курсів, зменшено порівняно з минулим роком на 327 (усі форми навчання):

§ денна – зменшено на 153 контр. (у 2012 р. – на 338 контр.);

§ заочна – зменшено на 215 контр. ( у 2012 році – на 110 контр.);

§ вечірня – збільшено на 41 контр. ( у 2012 році – зменшено на 103 контр.).

З основного державного бюджету в 2013 р. отримано 100,8 млн. грн. Використання цих коштів сплановано на заробітну плату, виплату стипендії та передбачені законодавством виплати дітям-сиротам і частково (5,6 млн. грн. – 5,6 %) – на комунальні послуги. Доход та видатки по спецфонду науки у 2013 році планувалися на рівні 2012 року: доход – близько 4,0 млн. грн., видатки – 4,3 млн. грн.

Чисельність професорсько-викладацького складу за рахунок загального фонду зменшено на 39,1 штатну одиницю.

Чисельність професорсько-викладацького складу за рахунок спеціального фонду зменшено на 22 штатні одиниці.

Стан сплати за комунальні послуги у 2013 році не змінився. Витрати досягли 12,3 млн. грн., за рахунок спеціального фонду – 9 млн. грн. (63,4 %). У 2012 загальні витрати на комунальні послуги склали 11,2 млн. грн., у т.ч. за рахунок спеціального фонду – 7,5 млн. грн. (66,7 %).

Варто зазначити, що рейтингування – важливий чинник забезпечення якості вищої освіти. З кожним роком участь вищих навчальних закладів у рейтингах набуває значимості. Досвід свідчить, що внутрішній рейтинг науково-педагогічних працівників і підрозділів ВНЗ має бути обов’язковою процедурою, що визначає внесок кожного суб’єкта у загальну справу забезпечення якості вищої освіти. Гірничий університет у 2013 році брав участь у 3-х національних і 2-х міжнародних рейтингах. Рейтинг – 2013 Міністерства освіти і науки України: 

· «Міжнародна активність». За 12-ма індикаторами з 16-ти результати діяльності НГУ – нижчі за середні досягнення ВНЗ України. За інтегрованим коефіцієнтом позиціонування досягнення НГУ за номінацією – «достатньо успішні».

· «Якість контингенту студентів». За інтегрованим коефіцієнтом позиціонування досягнення НГУ – «достатньо успішні».

· «Якість наукової та науково-технічної діяльності». За інтегрованим коефіцієнтом позиціонування досягнення НГУ – «успішні».

Інтегральний коефіцієнт позиціонування Національного гірничого університету становить 0,9910 (за результатами попереднього рейтингу – 1,2100). Тобто, загальні досягнення НГУ – «достатньо успішні» (за результатами попереднього рейтингу – «успішні»).

Серед технічних університетів України НГУ посів 8-ме місце (за результатами попереднього рейтингу – 5-те).

Третій рік поспіль НГУ посів 3-тє місце серед технічних університетів і 7-ме – в глобальному рейтингу вищих навчальних закладів України.

У глобальному рейтингу Національний гірничий університет посів 7-му сходинку (у попередньому рейтингу 6-ту). Втрати позицій пов’язані з урахуванням експертизою результатів Рейтингу-2012 «Webometrix».

У кінці зборів ректор Геннадій Півняк привітав колектив з Новим роком і Різдвяними святами. Його побажання викликало оплески в залі: «Якщо ми й надалі будемо діяти згуртованою командою і не будемо байдужими, це дозволить нам стати гармонійними, сучасним й інноваційними! Наступного року кількість проблем не скоротиться, але ми повинні бути готовими до випереджаючих кроків! А я не заважатиму вам творити і бути самим уважними до творчих людей»

Валентина Шабетя , ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт