Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

02.03.2011

Науковці НГУ діляться досвідом з казахськими гірниками

nf_110117_1.jpg

nf_110117_2.jpg


Нещодавно завідувачка кафедри вищої математики, професор О.О. Сдвижкова і професор кафедри будівництва і геомеханіки О.В. Солодянкін взяли участь у засіданні круглого столу у м. Хромтау (Актюбинська обл., Республіка Казахстан) з проблем проходження капітальних гірничих виробок у складних геомеханічних умовах розробки хромітових родовищ Донського ГЗК. Наших вчених, як спеціалістів у галузі геомеханіки й підтримки підземних виробок, запросило керівництво Донського гірничозбагачувального комбінату (філія Акціонерного товариства «Транснаціональна компанія «Казхром»).

Зазначимо, що Казахстан сьогодні забезпечує 20% світового виробництва хромітів. За якісним складом руди (45-48% вмісту хрому), родовищам «Казхрому» немає рівних у світі. До того ж шахта «Молодіжна», яка входить до складу ДонГЗК, найпотужніша у світі з видобутку хромітової руди.

У роботі круглого столу взяли представники керівництва АТ «ТНК» Казхром», провідні фахівці та вчені вузів, підприємств, наукових та проектних установ країн СНД і дальнього зарубіжжя (Німеччина, Австрія, ПАР). На засіданнях були представлені новітні технологічні розробки з проведення гірничих виробок, кріплення, забезпечення стійкості виробок в складних гірничогеологічних умовах, проектування, наукові досягнення, в тому числі і здобутки наукової школи з геомеханіки, шахтного та підземного будівництва Національного гірничого університету.

Науковці НГУ відвідали дві шахти Донського ГЗК - «10 років незалежності Казахстану» (підземний комплекс виробок горизонту 880 м, де виявлені проблеми з проведення та підтримки виробок у тріщинуватих породах), «Молодіжна» (поверхневий комплекс та комплекс видобутку руди відкритим способом.

О.О.Сдвижкова та О.В. Солодянкін взяли участь в дискусії на тему проведення підготовчих виробок у нестійких тріщинуватих породах та у складанні програми робіт з наукового обґрунтування способу забезпечення тривалої стійкості комплексу капітальних виробок горизонту 880 м.

У ході круглого столу проведені робочі зустрічі, виявлені спільні наукові інтереси та встановлені ділові контакти з представниками наукових, проектних та виробничих організацій країн СНД і дальнього зарубіжжя (зокрема, з ЗАТ Промислова група «Кузбаспромсервіс», відділом геомеханіки Уральського відділення РАН Інституту гірничої справи, гірничим відділом ООО «ГСК-Шахтпроект», гірничим відділом «Каздіпроцветмет»).

З Хромтау наші спеціалісти привезли наукові матеріали (брошури, буклети, електронні презентації, відеоматеріали), які є значимими для сучасного розвитку геомеханіки, а також цінний досвід з вирішення актуальних проблем підземної розробки родовищ у складних умовах.


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт