Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

01.03.2011

Будівля Національного гірничого університету – одна із найстаровинніших у Жовтневому районі Дніпропетровська

nf_110117_1.jpg

nf_110117_2.jpg

nf_110125_3.jpg


П’ятнадцятого березня виповнюється 75 років від дня заснування Жовтневого району міста Дніпропетровська, який вже більше десяти років очолює голова районної ради Вікторія Лукашова. До цієї ювілейної дати в Національному гірничому університеті відбулося засідання клубу «Грані» під керівництвом доктора історичних наук професора НГУ Ганни Швидько.

Мешканці Дніпропетровщини Жовтневий район називають «вузівським». Саме тут знаходиться ряд вищих навчальних закладів, яким дав життя перший на Придніпров’ї виш – гірничий університет. Та й окрім цього факту, Жовтневий район багатий на цікаві історичні події та пам’ятки культури.

На засіданні клубу «Грані» науковий співробітник Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.Яворницького Людмила Маркова розповіла студентам як їй довелося відшукувати істину про заснування Жовтневого району, що спочатку звався Нагорним. Завдяки дослідницькій роботі науковець, окрім інших цікавих фактів, дізналася: цей район був створений за рахунок розукрупнення Кіровського та Красногвардійського районів. Людмила Маркова навіть зачитала присутнім архівні документи, які доводили достовірність її дослідження.

Взяти участь у засіданні запросили і ветерана праці НГУ, в минулому бібліотекаря цього ВНЗ Галину Алєксєєву. Від неї молодь не тільки дізналася яким у радянські часи було життя містечка на території гірничого інституту, а й побачила раритетні фото старовинних будівель Жовтневого району - Потьомкінський палац (сьогодні це Палац студентів), Свято-Преображенський кафедральний собор, Історичний музей Д.І.Яворницького, гірничий інститут (НГУ) та інших історичних місць та пам’яток району.

Про історію студентського життя, культурні заходи комсомольської молоді Жовтневого району розповіли проректор з навчальної роботи НГУ Юрій Хоменко й доцент кафедри історії та політичної теорії НГУ, депутат районної ради Валентина Литвиненко. У своїй розповіді вона звернула увагу присутніх на те, що саме в Жовтневому районі знаходяться такі знакові пам’ятники як монумент Вічної Слави. В минулому ж році, до 90-річчя створення комсомольських організацій Дніпропетровщини, на Жовтневій площі був відкритий бронзовий пам’ятник комсомольцям.

Завершив засідання клубу «Грані» завідувач кафедрою історії та політичної теорії, професор Єфим Пушкін. Його розповідь про історію та сучасність Жовтневого району разом з іншими виступами учасників заходу стали для кожного присутнього новими сторінками з життя Жовтневого району.


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт