Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

07.07.2012

Завдання: виховати інженера нового зразка

Сьогодні студенти НГУ мають можливість отримати диплом про вищу освіту не лише гірничого, а й одного чи кількох зарубіжних університетів Європи й Америки. У новому навчальному році стартує міжнародний проект підготовки магістрів з гірництва, випускники якого отримають одночасно диплом трьох країн України, Німеччини й Австрії.

IMG_7859.jpg

Карстен Дребенштедт, професор ТУ "Фрайберзька гірнича академія" (Німеччина):

«З першого вересня 2012 року вступить у дію міжнародна програма, яку підготували три вищих навчальних заклади: Національноий гірничий університет (Україна), Монтан-Університет (Австрія) та ТУ «Фрайберзька гірнича академія» (Німеччина). Ця магістерська програма для талановитої молоді присвячена гірничій справі. Вона ведеться англійською мовою в трьох університетах почергово. Перший семестр група студентів навчатиметься в Австрії, другий – в Німеччині, третій – в Україні. А у четвертому семестрі студент працюватиме над магістерською роботою. До речі, сам обиратиме, в університеті якої країни її зручно виконати. У результаті можна отримати дипломи трьох вузів. Для випускника програми це високий престиж і йому залишиться тільки скористатися перспективою отримати гідну роботу.

IMG_7867.jpg

Сенс міжнародної програми в тому, що в кожній країні є своя наукова школа і навички в гірничій освіті, а наше завдання – передати ці напрацювання студентам, щоб виховати інженера нового зразка, який орієнтуватиметься в міжнародному просторі. Навчання проходити згідно з міжнародних вимог. У Леобені, де починається програма, найголовнішим предметом стане гірниче планування, що включатиме питання екологічної безпеки гірничої справи. З переходом на навчання у Фрайберзі теж продовжимо розгляд цих питань, виходячи з багатого німецького досвіду. Викладатимуться й дисципліни на межі технології, економіки та екології: навчатимемо вмінню і проектування та закриттю підприємств. Наприклад, коли існує радіоактивна загроза. У будь-якому випадку наші випускники вмітимуть перетворювати закриті промислові площі у пристосовані для будівництва чи то житла, чи то інших будівель. Питання пост-гірництва постануть і під час навчання у Дніпропетровську. На завершальному етапі у Національному гірничому університеті студенти також отримають знання з геомеханіки і збагачення корисних копалин.

Тож кожен університет дає свої знання. Крім того, студенти побувають на підприємствах, де осягнуть спектр виробничих питань. У кожній країні на них очікують культурні заходи. Ми сподіваємось, ця програма стане прикладом і з’являться послідовникb нових програм, які також відкриють перспективи для молоді й міжнародного співробітництва».

Геннадій Півняк, ректор НГУ, академік НАНУ:

«Меморандум, підписаний трьома університетами України, Німеччини і Австрії, розкриває широкі можливості студентам, які навчаються на спеціалізації «Гірництво». Ця програма передбачає навчання у трьох вузах з отриманням диплома Фрайберзької гірничої академії, Монтан-Університету та Національного гірничого університету. Для учасників програми це унікальна можливість, адже курс навчання відбувається за фінансової підтримки університетів. Також ми маємо домовленість щодо підтримки проекту бізнесовими структурами. Безумовно, студентам доведеться проходити конкурсний відбір, володіти англійською й, бажано, німецькою мовами. Магістерська підготовка у вузах країн проходитиме відповідно до високих європейських вимог.

IMG_7789.jpg

Національний гірничий університет у міжнародному проекті бере участь за сприяння Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Для випускників цієї програми відкриється перспектива працювати у високотехнологічних кампаніях України, а наш університет продовжує йти в ногу з часом і надавати своїм студентам нові можливості. До того ж, цей значний досвід дозволить вдосконалити освітні програми, розширити наукові розробки. На це націлені всі університети-учасники проекту».   


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт