Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

12.06.2012

Науковці з Мічигану досліджують зсуви на льосових ґрунтах в Україні

У рамках реалізації проекту, підтриманого Фондом цивільних досліджень і розвитку США (CRDF), НГУ з 25 по 31 травня 2012 р. відвідав доцент Мічиганського технологічного університету, PhD Томас Уммен. Він розповів про свої дослідження в проекті з моделювання стійкості схилів з льосових грунтів, який він виконує у співпрацы з професором НГУ Дмитром Рудаковим. За словами науковця зі США, головна мета візиту – це робота зі збору та аналізу даних про льосові ґрунти та зсуви в Україні і, зокрема, у Дніпропетровську. Проведено дослідження місцезнаходження цих порід, зібрано дані про їхні властивості, виконано моделювання стійкості схилу, типового для правобережжя міста, при різних сценаріях зволоження грунтів. 


Одним із важливих завдань свого візиту Томас Уммен також уважає налагодження співробітництва щодо пошуку спільних тем для майбутніх досліджень між Мічиганським технологічним університетом, який він представляє, і Національним гірничим університетом.

«Я побачив, що у нас є багато спільного. Перш за все, Мічиганський технологічний університет був також заснований як гірнича школа. Тож я вважаю, що ми маємо створити «спільну команду», яка спробує дати відповіді на наукові і технічні проблеми, пов’язані з гірництвом, таких як буріння, розробку родовищ корисних копалин тощо», зазначив Томас Уммен.

Відомо, що у світі льосові ґрунти займають понад 10% площ, а в Україні ця частка сягає 65%. «Перевага вивчення льосових ґрунтів в Україні полягає в тому, що ми маємо досвід зсуву безпосередньо у Дніпропетровську (випадок, що стався у 1997 році на житловому масиві Тополя. – ред.). Ми маємо умови, коли зсув уже відбувся, і коли стан цих порід вдалося стабілізувати. Тож Дніпропетровськ має певну унікальність, де можна побачити і дослідити різні стадії зсувів на льосових ґрунтах, зрозуміти їхню поведінку, спрогнозувати стабільність» - наголосим Т. Уммен..

За словами закордонного науковця, однією зі сфер, у якій американські та українські вчені могли б співпрацювати, є розширення дослідницьких можливостей за рахунок останніх прогресивних технічних приладів: «Ми маємо лабораторії з широкими можливостями для досліджень механіки грунтів та гірськихз порід, а також визначення властивостей матеріалів в умовах статики і динаміки, і можемо надати необхідне обладнання для тестування грунтів з урахуванням кліматичного стану, і умов підтоплення.

У ході візиту гість відвідав кафедру геоінформаційних систем та технологій, де познайомився з результатами роботи наших науковців у сфері дистанційного зондування Землі і геоінформаційними системам. Здобутки кафедри приємно вразили науковця: «У нас багато супутників, нам доступний великий обсяг супутникових даних, а ваші напрацювання в цій сфері і певні інноваційні технології аналізу можуть бути дуже цікавими для відповідних фахівців не тільки нашого вузу, але й більш широкому загалу екологічного, промислового та економічного спрямування. На кафедрі мені продемонстрували систему RAPID, за допомогою якої можна аналізувати всі ці дані «в одному віконці». Це унікальна система. На мою думку, вона може бути затребуваною. Ми домовились про те, що мені надішлють деяку технічну документацію, щоб детальніше її вивчити та зрозуміти, як використовувати її великий потенціал».

Зазначимо, що кафедра геоінформаційних технологій НГУ має програмне забезпечення для аналізу комплексних наборів даних, серед іншого мультіспектральних даних дистанційного зондування, супутникових, просторових даних та різноманітних параметрів даних з поверхні Землі.

Під час майже тижневого перебування Томас Умман мав зустріч зі студентами, під час якої розповів їм про свій проект: «Я відповідав студентам на різні запитання, приміром, щодо різниці між нашими системами освіти. Мені також було приємно спілкуватися з вашими молодими науковцями. Проте, як представник індійського народу, я здивований, що в Гірничому не навчаються студенти з Індії. Якщо б в Індії було більше інформації про НГУ, то наших студентів було б тут набагато більше. Натомість сьогодні вони їдуть отримувати технічні спеціальності в країни Європи та США. У той же час ваша система освіти базується на фундаментальних знаннях. Мені відомо, що ваша країна традиційно сильна в математиці, інших теоретичних науках. Тож вам потрібно отримувати користь від ваших сильних сторін, рекламуючи їх. Крім того, співпрацюючи з потужними установами США у різних дослідницьких проектах, ви могли б висвітлювати їх, налагоджувати нові зв’язки, подібно тому як це сталося у нашому випадку (тобто, Індії. – ред.) Проект CRDF – цікава співпраця. А поки що ми плануємо підготувати декілька спільних публікацій з цієї важливої проблеми».

ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт