Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

11.06.2012

Акредитація спеціальностей в Національному гірничому університеті

В Національному гірничому університеті в поточному навчальному році завершилась процедура акредитації з 4-х напрямів за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр»:

6.040106 «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування;

6.050103 «Програмна інженерія»;

6.030507 «Маркетинг»;

6.030401 «Правознавство»;

Також акредитацію отримали тринадцять спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст» і «магістр» відповідно:

7 та 8.04010601 «Екологія та охорона навколишнього середовища»;

7 та 8.05010101 «Інформаційні управляючі системи та технології»;

7 та 8.05010301 «Програмне забезпечення систем»;

7 та 8.05050309 «Гірничі машини та комплекси»;

7 та 8.06010101«Промислове і цивільне будівництво»;

8.000003 «Управління проектами»;

8.03050701 «Маркетинг»;

7.03040101 «Правознавство».

Важко сказати, на кого з ланки задіяних у процедурі акредитації випав більший тягар: на студентів, які готувались протягом років до виконання комплексних контрольних робіт та захисту дипломних проектів; на деканів і завідуючих кафедрами, які відслідковували кожний момент підготовки акредитаційних справ; чи на відділ ліцензування та акредитації НГУ, який готував шаблони супроводжувальних документів, перевіряв достовірність інформації, надавав методику виконання справи та захищав інтереси університету в столичних керівних структурах .

В підготовці акредитаційних справ брало участь сім кафедр університету:

Кафедра екології (Проф. Горова А.І.), Кафедра програмного забезпечення комп'ютерних систем (Проф. Алексєєв М.О.), Кафедра гірничих машин та інжинірингу (Проф. Франчук В.П.), Кафедра будівництва і геомеханіки (Проф. Шашенко О.М.), Кафедра прикладної економіки (Проф. Прокопенко В.І.), Кафедра маркетингу (Проф. РешетиловаТ.Б.) Кафедра цивільного та господарського права (Доц. Кірін Р.С.)

Також відзначити роботу безпосередніх виконавців акредитаційного звіту :

Професор Заболотний К.С. та доцент Панченко О.В. з кафедри гірничих машин та інжинірингу; доцент Павличенко А.В. з кафедри екології; професор Роєнко А.М. і доц.. Янко В.В. з кафедри будівництва і геомеханіки; професор. Алєксєєв М.О. ; професор Мещеряков Л.І. та доцент Коротенко; Л.М. з кафедрипрограмного забезпечення комп'ютерних систем; проф. Шереметьєва І.В. з кафедри прикладної економіки

Щодо самої підготовки, то вона розпочалась не в цьому навчальному році, їй передував багаторічний міжакредитаційний період, протягом якого оновлювалась навчально-методична і матеріальна база кафедр, удосконалювались зв’язки з роботодавцями, впроваджувались новітні технології, зростав кадровий потенціал кафедр. Безпосередня ж підготовка розпочалась минулого навчального року, починаючи з січня 2011 р.

У 2011-2012 році вдалось також і ліцензувати нову спеціальність «Логістика» освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» обсягом 30 осіб денної форми навчання. Підготовкою ліцензійної справи займалась кафедра менеджменту – проф. Швець В.Я. та доц. Симоненко О.І.

Не можна сказати, що робота по підготовці була вишита шовковою гладдю. Ті, хто готував акредитаційні звіти, натикались і на нерозуміння деяких викладачів гуманітарних (не випускових) кафедр, затримувалось надання інформації з інших структур. Через зміни у вимогах до акредитації, які відбулись, коли наші справи вже були на експертизі в Департаменті наукової діяльності та ліцензування, довелось перепрацьовувати декілька розділів звіту…

Фінальний акорд – це захист акредитаційних звітів в міністерських структурах, на експертній раді в ДАК України, і, власне, на засіданні Державної акредитаційної комісії.

Приємно було чути від нашого ректора, який вже багато років є членом ДАК України, що цього року акредитація і розгляд на засіданні ДАК наших заяв на акредитацію пройшли вдало, як «по маслу», що є свідоцтвом злагодженої колективної праці.

Але не час святкувати перемогу, тому що нагальною справою є акредитація університету в цілому, тобто акредитація 75% спеціальностей НГУ, яка має здійснитися в 2013 році. А це, звісно, потребує знову ще більших зусиль і від кафедр, і від деканатів, і від відділу ліцензування та акредитації, який наразі стане основним відповідальним органом, що мА забезпечити життєдіяльність нашим спеціальностям.

Тобто, акредитація у поточному році була перевіркою нашої готовності, генеральною репетицією перед майбутніми подіями.

Начальник відділу ліцензування

та акредитації Світлана Свіжевська


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт