Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

17.01.2014

НГУ відвідав Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Анатолійович Ставицький

17 січня в НГУ з робочим візитом перебував Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Анатолійович Ставицький. У рамках зустрічі Міністр відвідав Лабораторію геомеханіки ДТЕК, яка була відкрита у жовтні 2013 року під час Міжнародної науково-технічної конференції «Форум гірників-2013».

Призначенням лабораторії є виконання досліджень в шахтах при впровадженні нової техніки і нестандартних технологій. Науковий підрозділ був створений при сприянні компанії ДТЕК з розумінням важливості застосування сучасних засобів моделювання і прогнозу поведінки гірничих порід при відпрацюванні вугільних родовищ і забезпечення безпеки людей, що працюють у вибоях.

Міністр відвідав Авторизований навчальний центр Schneider Electric (Центр діє при кафедрі електропривода з 2006 року, який є частиною міжнародної компанії Schneider Electric - світового лідера в галузі розподілу електроенергії і автоматизації промислових процесів. Центр сприяє тому, що студенти набувають навичок налаштування сучасних цифрових електроприводів і засобів автоматизації, а інженерно-технічні працівники промислових підприємств, монтажних, налагоджувальних і проектних організацій підвищують кваліфікацію).

З великою увагою Міністр ознайомився з досягненнями вчених НГУ на Виставці науково-технічних досягнень НГУ. Особливо він зацікавився розробками, які стосуються гірництва й енергозбереження. Гість затримався біля стенду, на якому показано проект доцента НГУ Дмитра Колосова - упроваджені на багатьох шахтах нові гумотросові канати для шахтних підйомників.

Кафедра відновлювальних джерел енергії представила обладнання з комплексного використання енергії сонячних панелей, вітрогенератора та геліоколектора, на якому навчаються студенти. Кафедра ПРР (завкафедри професор В.І. Бондаренко) представила декілька розробок, серед яких - проект свердловинної підземної газифікації вугілля (СПГВ), сутність якого полягає у розробці нових технологічних схем СПГВ, що дозволяють забезпечити видобуток, комплексну переробку продуктів газифікації й рекуперацію тепла порід у режимі керованого процесу на оригінальній конструкції газогенератора. Дана технологія пройшла всі стадії перевірки у Польщі на шахті Барбара. Отримано 84 патенти, і сьогодні ця технологія впроваджується на вугільних шахтах ДТЕК. Тестові дослідження, проведені на шахті «Ювілейна», підтверджують ефективність застосування СПГВ для відпрацювання тонких вугільних запасів Західного Донбасу).

Як підкреслив Едуард Анатолійович, на виставці багато цікавих проектів, які можуть бути втілені у життя і він як Міністр енергетики та вугільної промисловості України сприятиме цьому.

– Передові розробки вчених Національного гірничого є необхідністю для інноваційного оснащення гірничих підприємств. Сьогодні я пересвідчився, що НГУ – потужний освітньо-науковий центр країни і один з прогресивних дослідних ВНЗ Європи, – сказав Едуард Ставицький. – Я вже дав перші розпорядження щодо впровадження в життя науково-технічних розробок університету, сьогодні також вирішується питання проходження практики студентів гірничого в Міненерговугіллі.

За регламентом зустрічі відбулося спілкування Міністра енергетики та вугільної промисловості України Е.А. Ставицького зі студентами НГУ й інших ВНЗ м. Дніпропетровська. Ректор НГУ, академік НАН України Геннадій Півняк привітав присутніх і підкреслив, що університет шанує Едуарда Анатолійовича не лише як Міністра, але як і випускника гірничого. У свої промові Едуард Ставицький зазначив:

– Цей візит започатковує традицію плідного співробітництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з Національним гірничим університетом. Я впевнений, що це сприятиме розвитку економіки України. Ми покладаємо велику надію на випускників одного з передових вузів держави – НГУ. Для вугільної промисловості – базової галузі в енергобезпеці – він виховав багато висококласних фахівців. Я також випускник гірничого і сьогодні був радий побачити багатьох викладачів, завдяки яким став Міністром.

Едуард Анатолійович ознайомив присутніх з ситуацією в паливно-енергетичній сфері країни і відповів на запитання студентів та представників професорсько- викладацького складу. У кінці зустрічі ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк та Едуард Ставицький підписали Договір про співпрацю НГУ з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України.

ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт