Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

10.02.2012

Інтеркультуралізм в полі зору вчених НГУ

З Університетом Заходу (Швеція) Національний гірничий університет веде співробітництво вже не перший рік. Спільні проекти, пов’язані з гуманітарною сферою, реалізує кафедра історії та політичної теорії НГУ.

Перший етап співпраці стосувався студентського самоуправління. За цією тематикою відбувся обмін студентами. Також був організований навчальний курс: «Студентська демократія». Від професорів Університету Заходу молодь гірничого університету засвоювала його дистанційно протягом року.

Сьогодні триває реалізація іншого масштабного проекту: «Інтеркультуралізм та сталий розвиток», який спрямований на покращання життя людини, допомогу їй в особистісному зростанні. Тут передбачено, що шлях до можливості відчувати впевненість в кожному дні мають пройти усі країни разом. Досвід окремих держав може прискорити поліпшення ситуації в політиці, економіці, екології та культурі. Реалізація цього проекту виконується поетапно. Його основні принципи спочатку впроваджують в освітню сферу.

Влітку координатор проекту, Університет Заходу, провів семінар: «Міжкультурне підприємництво заради сталого розвитку». На ньому зібралися представники європейських країн, Латинської Америки, Індії, Індонезії та Австралії. Від України у семінарі взяв участь Національний гірничий університет.

Науковці кафедри історії та політичної теорії НГУ – Геннадій Первий та Дмитро Колісник для освітян інших держав відкрили Україну з боку її політичної історії. Використавши досвід пострадянських країн, вчені також показали, що сучасний стан суспільства – результат діяльності минулої влади, який з роками лише модернізується. Так відбувається у всіх країнах: політична стабільність насправді відносна.

На фото: доцент кафедри історії та політичної теорії НГУ Геннадій Первий читає доповідь 

Семінар у Швеції тривав тиждень. Після представлення доповідей, учасники розповіли про життя своїх країн. Потім пройшла зустріч на тему безперервної освіти. Тут говорили про самоосвіту і стимули, що не дозволяють зупинятись в своєму розвитку. Завершився семінар інтернет-мостом «Швеція-Перу» та «Швеція-Індія». У підбитті підсумків визначили етапи подальшого співробітництва між країнами. 

На фото: на Міжнародному семінарі "Міжкультурне підприємництво заради сталого розвитку" в Університеті Заходу (Швеція) 

З часу перебування у Швеції вчені Національного гірничого університету вже встигли написати відведений розділ у монографію «Інтеркультуралізм і сталий розвиток». Її презентація англійською мовою відбудеться навесні в Ріо-де-Жанейро. 

На фото: доцент кафедри історії та політичної теорії НГУ Дмитро Колісник 

 На тему інтеркультуралізму в НГУ розробили і навчальний курс для студентів. Незабаром планується його впровадження. Про свої результати вчені з усього світу будуть розповідати на семінарі в Швеції вже влітку. Говорять, назрілі проблеми в суспільстві знайдуть своє вирішення, якщо молоде покоління буде знати і розуміти від чого ми йдемо і куди потрібно рухатися. 

Наталія Андрющенко

Прес-центр НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт