Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

20.01.2014

Едуард Ставицький: «Зустріч в НГУ - актуальна, адже присвячена ролі і місцю вугільної промисловості і забезпеченню енергетичної безпеки України»

Днями Міністр енергетики та вугільної промисловості України Е. А. Ставицький побував у Національному гірничому університеті ( м. Дніпропетровськ), де зустрівся з представниками професорсько-викладацького складу і студентами провідного вищого технічного навчального закладу країни.

У заході взяли участь представники Міністерства - заступник Міністра С.М. Чех, директор Департаменту організаційного забезпечення діяльності Міністра О. М. Щукін, а також заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації О. М Бурік, ректор Національного гірничого університету Г.Г Півняк , представники ЗМІ.

Делегація ознайомилася з роботою НГУ, зокрема, з Лабораторією геомеханіки ДТЕК і Авторизованим центром «Шнейдер електрик», оглянула виставку наукових інноваційних проектів.

30.jpg

Головною подією дня стала зустріч із викладачами та студентами НГУ, на якій Е. Ставицький виголосив промову і підкреслив важливість налагодження діалогу із студентською молоддю, від якого значною мірою залежить питання майбутнього курсу держави, напрямку подальших політичних, економічних та соціальних реформ.

- Метою реформ, які проводить Міністерство енергетики і вугільної промисловості протягом останніх 4-х років є створення ефективної і прибуткової вугільної галузі, яка забезпечить економіку України вугільною продукцією за конкурентоспроможними цінами на світовому ринку, – наголосив Міністр. - Для досягнення стратегічних цілей галузі передбачено три періоди розвитку: період реформування вугільної галузі, серед завдань якого - завершення роздержавлення підприємств, реалізація механізмів державно-приватного партнерства, закриття і консервування неприбуткових шахт; період активної модернізації шахт приватними інвесторами ( 2015-2020); період стабільного росту вугільної галузі (2020-2030).

Едуард Ставицький ознайомив з основними показниками роботи паливно-енергетичного комплексу у 2013 році, відзначивши низку позитивних змін у виробничій діяльності підприємств, та окреслив плани на майбутнє:

- Характеризуючи в цілому стан справ у вугільній промисловості, який склався на початок 2013 року, варто відзначити ряд позитивних змін у виробничій діяльності підприємств., зазначив Едуард Анатолійович. - Так, усього в Україні за 2013 рік видобуто 83,7 млн. т вугілля, і це на 8,1 млн. т більше планового показника. По державних підприємствах обсяги видобутку вугілля складають 24,1 млн.т, що на 284,2 тис. т понад плану, випущено 17,6 млн. т готової вугільної продукції на суму 8,7 млрд. грн.

Зокрема Міністр повідомив, що оптимізму додають великі міжнародні проекти, які реалізуються у вугільній промисловості і навів приклади таких проектів.

- Зокрема, стартував пілотний проект між Міністерством та Державним банком Китаю на загальну суму 85 млн. доларів США. Сьогодні , завдяки його реалізації, шахта ім. Мельникова ВАТ «Лисичанськвугілля» отримала 5 прохідницьких і 2 очисних комплекси китайського виробництва. Триває робота з реалізації проектів заміщення природного газу українським вугіллям на загальну суму 3,656 млрд. доларів США під державні гарантії Уряду України . Як результат проведеної роботи, - в ході державного візиту Президента України до Китайської Народної Республіки 5 грудня 2013 підписано Угоду з Китайською національною хімічною інжиніринговою корпорацією і її дочірньою компанією " Вухуань Інжиніринг" про співпрацю в будівництві заводів з виробництва синтетичного газу в Україні, яка фактично стане початком практичної реалізації Генеральної кредитної угоди між Банком розвитку Китаю і НАК «Нафтогаз України.

Далі Едуард Ставицький поінформував учасників зустрічі про роботу, проведену Міністерством щодо удосконалення законодавчої бази та, як позитивний фактор, відзначив збереження системи галузевих інститутів, зміцнення наукового потенціалу галузі, увагу до соціальних проблем гірників: 

- Позитивним фактом є те, що нам вдалося зберегти систему галузевих інститутів, які створюють засоби колективного і індивідуального захисту шахтарів, сучасне гірничошахтне устаткування, засоби механізації і автоматизації виробничих процесів. Соціальний захист гірників є пріоритетом нашої роботи. Міністерством затверджено Концепцію створення системи соціальної підтримки робітників підприємств вугільної галузі і населення. Розроблено план заходів з реалізації даної Концепції і створено Раду з питань функціонування системи соціальної підтримки робітників. З метою концентрування наукового потенціалу галузі Міністерством створено Держпідприємство «Науково-технічний центр «Вуглеінновація»», яке об’єднує 11 інститутів і є базовою організацією з виконання координації, експертизи і впровадження науково-дослідних, дослідно-конструкторських і проектних робіт з напрямів, пов’язаних з вугільною промисловістю.

Міністр звернувся з напутніми словами до студентів НГУ і поділився довгостроковими планами у вугільній галузі:

- Варто відзначити участь Національного гірничого університету у впровадженні науково-технічних розробок. Багато хто з вас у майбутньому стане керівниками вугільних та енергетичних підприємств. Сучасним керівникам потрібно володіти питаннями інвестиційної діяльності, реструктуризації, оцінки економічного потенціалу вугільних підприємств, знати ази і особливості фінансової звітності, сучасні тенденції геомеханіки і шахтного будівництва, а також аналітичні методи управління. Основні завдання вугільної галузі на довгострокову перспективу визначені Оновленою стратегією України на період до 2030 року, яка включає пріоритетний розвиток вугільної промисловості. Загальний попит на енергетичне вугілля до 2030 року складе близько 58 млн. т готової вугільної продукції або 75 млн.т звичайного енергетичного вугілля. З урахуванням запланованого видобутку коксівного вугілля обсягом 40 млн. тонн загальний видобуток вугілля в Україні в 2030 році складе 115 млн.т. У 2017 році під час завершення будівництва заводів для виготовлення синтетичного газу і водовугільного палива необхідно додатково 10 млн. т вугілля. До 2030 року можна буде отримати близько 6,4 млрд. м3 природного газу на рік за рахунок виробництва синтетичного газу, для чого необхідно додатково 16 млн. тонн звичайного вугілля.

Міністр Едуард Ставицький відповів на запитання студентів та викладачів вузу. Студенти цікавилися питаннями щодо якості вугілля, зокрема, чи планується перегляд вимог до його зольності. Міністр поінформував, що з 1 липня 2012 року набув чинності ДСТУ 4083:2012 «Вугілля кам’яне та антрацит для пиловидного спалювання на теплових електростанціях. Технічні умови», який сприяє покращанню якості вугілля до рівня, який забезпечує можливість його спалювання без «підсвічування» у всьому фактичному діапазоні регулювання навантаження енергоблоків, створює умови для переходу на ціноутворення за калорійністю енергетичного вугілля.

- Сьогодні, при ціні вугілля близько 800 грн/т і обсягах його спалювання на ТЕС до 35 млн. т на рік, зменшення механічного недопалу дасть виграш до 630 млн. грн. за рік, а зменшення використання природного газу на 1 млрд. м3 при його заміщенні більш дешевим вугіллям – приблизно 1 млрд. грн. на рік», - зазначив Е.Ставицький.

На запитання, чи планується реалізація державних науково-технічних проектів у галузі енергозбереження за участю НГУ, Міністр навів приклад ефективної співпраці - розробку трьох пілотних проектів з впровадження на шахтах «Комсомольська» ДП «Антрацит», «Міусінська» ДП «Донбасантрацит» і «Прогрес» ДП «Торезантрацит» теплонасосних установок, безпосередню участь у якій беруть фахівці кафедри гірничої механіки НГУ.

Серед напрямів співпраці галузевої науки і Національного гірничого університету Міністр також назвав можливу участь у спільних проектах із демінералізації шахтних вод, адже питання забезпечення питного водопостачання шахтарських регіонів, які потерпають від нестачі питної води, шляхом використання сучасних технологій очищення шахтних вод є актуальним і своєчасним.

Важливою подією зустрічі, безумовно, стала церемонія підписання Договору про співпрацю між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України і Національним гірничим університетом з метою сприяння проходженню виробничої практики студентами університету на підприємствах, установах, організаціях та об'єднаннях, що належать до сфери управління Міненерговугілля.

- Я впевнений, - сказав Міністр, - що договір позитивно вплине на досягнення стратегічної мети, в основі якої досягнення високої якості навчального процесу, а також перетворення університету в потужний науково-освітній центр країни, закріплення позицій НГУ в системі дослідницьких університетів Європи. Хочу засвідчити свою глибоку вдячність усьому колективу Національного гірничого університету і особисто Геннадію Григоровичу Півняку за підготовку висококваліфікованих гірничих інженерів для вугільної промисловості.

На завершення зустрічі гості разом з керівництвом ВНЗ підсумували результати проведеного заходу і обговорили напрямки подальшої співпраці.

Підготували Валентина Шабетя і Дарина Бутко, ІАЦ НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт