Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

11.04.2014

Його життя – приклад для багатьох поколінь

Сьогодні на фасаді головного корпусу Національного гірничого університету було відкрито меморіальну дошку доктору технічних наук, професору, заслуженому діячеві науки і техніки УРСР, засновнику наукової школи рудникового електровозного транспорту С.А.Волотковському, який очолював кафедру систем електропостачання НГУ упродовж 18 років (1959–1976).

На відкритті були присутні проректор з фінансово-економічної роботи Анатолій Косолапов, директор Інституту електроенергетики НГУ Олексій Іванов, заступник завідувача кафедри систем електропостачання Станіслав Випанасенко, професори Юрій Разумний і Володимир Заїка та інші.

Учні Сергія Волотковського, а тепер науковці і викладачі Національного гірничого університету розповідали студентам про Сергія Андрониковича як про людину, науковця, творчу особистість… Наразі кафедру, яку започаткував і розвинув професор Волотковський очолює його учень – ректор НГУ академік НАН України Геннадій Півняк. Особисто він разом з професорсько-викладацьким складом продовжують добрі традиції, започатковані видатним вченим.

У пам’яті кожного, хто знав Сергія Анрониковича, живе людина, яка поєднувала в собі, без перебільшення, геніального вченого і прекрасного автора прозових творів, гарного співбесідника, високого ерудита, який завжди прагнув до нових знань і якому було під силу вирішення будь-якого завдання.

Сьогодні в гірничому університеті зростає молоде покоління, що навчається на прикладі Сергія Волотковського, а студенти кафедри систем електропостачання і нині користуються підручниками вченого. Тож на відкритті меморіальної дошки майбутні фахівці говорили про фундаментальні знання, що дає НГУ. Зокрема, студент першого курсу Ілля Олішевський розповів про свою родину, де всі є випускниками гірничого, а батько Геннадій Сергійович працює на кафедрі систем електропостачання. Всі з родини Олішевських, починаючи з дідуся, який особисто знав Сергія Андрониковича, реалізувалися в житті, отримавши знання з підручників професора Волотковського. Першокурсник Ілля говорить, що пишається своїм НГУ і тим, що навчається на кафедрі, яку започаткував професор Сергій Волотковський і яку розвивали його учні-однодумці.

Довідка:

Волотковський
Сергій Андроникович,
доктор технічних наук, професор,
заслужений діяч науки і техніки УРСР
(1905–1987)

Народився 23 січня 1905 року в с. Гурівка Долинського району Кіровоградської області в сім’ї сільських вчителів. Трудову діяльність розпочав з 15-річного віку телеграфістом на станції Користівка Катерининської залізниці. У 1930 р. закінчив ДГІ і залишився в інституті для наукової та педагогічної роботи. Так при кафедрі гірничої електротехніки, яку очолював на той час відомий вчений Г.Є. Євреїнов, з’явився новий асистент.

Через п’ять років молодому науковцю присуджено вчений ступінь кандидата технічних наук і присвоєно вчене звання доцента.

Під час Великої Вітчизняної війни С.А. Волотковський працює у вугільній промисловості Уралу. В 1944–1959 pp. керував кафедрою гірничої електротехніки у Свердловському гірничому інституті. Там же захистив докторську дисертацію (1950), а у 1959 р. Повернувся до ДГІ, де протягом 18 років (1959–1976) завідував кафедрою електрифікації гірничих робіт і промислових підприємств.

Понад 40 років Сергій Андроникович займався дослідженнями питань рудникової електровозної тяги. Він створив у ДГІ відповідну наукову школу, значне наукове досягнення якої – створення нових технічних засобів електропостачання й електробезпеки підземного електровозного транспорту.

Розробленими методами тягових розрахунків і розрахунків тягових мереж шахт і кар’єрів широко користуються проектні організації гірничої промисловості. Недарма підручник «Рудникова електровозна тяга» вийшов чотирма виданнями і його перекладено багатьма іноземними мовами.

Вагомим науковим досягненням школи С.А. Волотковського є розробка нових устаткувань для заряду акумуляторних батарей рудникових електровозів, а також комплексу обладнання підземної відкатки безконтактними електровозами підвищеної частоти.

За ініціативи професора С.А. Волотковського в ДГІ створено галузеву науково-дослідну лабораторію електробезпеки на гірничих підприємствах.

За роки своєї діяльності С.А. Волотковський одержав 35 авторських свідоцтв, надрукував понад 420 наукових праць, в тому числі 40 підручників, навчальних посібників і монографій з електроприводу, автоматики і телемеханіки, рудникового транспорту, кар’єрних електровозів, електрифікації та автоматизації гірничих робіт. Ним підготовлено 12 докторів і 120 кандидатів технічних наук.

Професорсько-викладацький склад НГУ пам’ятає Сергія Андрониковича як невтомного активіста, адміністратора, відповідального редактора і члена редколегій багатьох науково-технічних збірників, члена науково-технічних рад низки міністерств, знавця рідного краю, пропагандиста історичної та культурної спадщини нашого народу.

Держава високо оцінила наукову, педагогічну і громадську діяльність С.А. Волотковського, нагородивши його орденами Леніна і «Знак пошани», чотирма медалями Радянського Союзу, нагрудними знаками «Шахтарська Слава» І, II і III ступеня та «Почесний гірник». Президія Верховної Ради УРСР за видатні заслуги у розвитку радянської науки та підготовку кадрів присвоїла йому почесне звання заслуженого діяча науки і техніки УРСР.

ІАЦ НГУ

Фото Артема Гусака, відеостудія "Юність" НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт