Національний ТУ «Дніпровська політехніка» — відповідність Часу

Новини кафедри

15.04.2014

Переможців Десятого конку курсу ім.О.Гончара на сторінках журналу «Бористен» нагородили в НГУ

Вже десять років поспіль журнал «Бористен» за підтримки Національного гірничого університету організовує щорічний конкурс ім.О. Гончара на сторінках часопису. Нагородження традиційно відбувається у стінах гірничого.

Цього разу урочисто вітали переможців 2013 року, якими стали: Віктор Веретенников (м. Дніпропетровськ) – у номінації «Література» (за уривки кінороману «Гетьман», який можна знайти у серпневому номері журналу); Йосип Сірка (Канада, м. Торонто) – за публікації останніх років, присвячені трагічним і героїчним подіям історії України; Микола Степаненко (м. Полтава) – номінації «До 80-ї річниці геноцидного голодомору в Україні» за статтю «Болять гіркими бабусиними споминами мої груди». А також у номінації «Краща новація» переможцем визначено Василя Клешню за впровадження на шпальтах журналу рубрики «Захисти зеленого друга», присвяченої лісовій галузі сільського господарства України.

Урочисто розпочав свято чоловічий вокальний ансамбль «Обертон» з класичними українськими піснями. Ще один музичний подарунок – від колективу музичної школи №2 «Розмарія».

Привітав присутніх ректор НГУ, академік НАН України Геннадій Григорович Півняк, відзначивши особливість конкурсу й тих непересічних особистостей, які щороку в гірничому відкривають свій талант широкому загалу.

Шеф-редактор журналу «Бористен» Фідель Сухоніс познайомив аудиторією з кожним лауреатом. На жаль, з різних причини четверо учасників не змогли приїхати на нагородження, тому отримають дипломи та пам’ятні сувеніри пізніше.

Лауреат у номінації «Література» Віктор Веретенников зазначив, що йому приємно отримувати цю нагороду, адже вона пов’язана з його рідним університетом та видатною постаттю української літератури - Олесем Гончаром.


Віктор Олександрович розповів про історію створення кінороману «Гетьман», який писався аж 10 років. Роман присвячено Богдану Хмельницькому і його непростому періоду правлінням Україною. Присутня тут також і цікава любовна лінія з польською красунею Хеленою. Подієві колізії кінороману не надто віддалені від того, що написано в козацьких літописах чи зображено іншими авторами. А вже колізії психологічні спонукають до глибинних розмірковувань, до полеміки з гетьманом, іншими персонажами, автором і навіть із собою. Такий твір читати легко і водночас складно, оскільки він активізує візуальні асоціації і весь час спонукає думати, як то все буде передано в кінофільмі. Як зазначив автор, готується фільм режисера Олександра Будьонного, який нещодавно приступивши до роботи, обіцяє зняти чотири серії. А у Дніпропетровському академічному драматичному театрі ім.. Т.Шевченка було відкрито черговий сезон прем’єрою драми «Кохання гетьмана».

Студент Гірничого інституту Ярослав Шиман яскраво прочитав цікавий уривок роману «Гетьман», який знайомить з особливою лексикою твору.

Старший викладач кафедри історії та політичної теорії Наталя Костюк розповіла про творчість Миколи Степаненка та його проникливу статтю «Болять гіркими бабусиними споминами мої груди». Завершилась зустріч фонографуванням та автографами, і, як влучно зазначила директор Центру культури української мови ім. О.Гончара Ірина Цюп’як: «Сьогодні ми внутрішньо збагатились, адже тут звучали слова про любов, які так важливі у такі непрості часи!»

Дарина Бутко, ІАЦ НГУ

Фото Альони Леонович, відеостудія «Юність» НГУ


До списку


На головну

Сервіси

Розклад

Соціальні мережі

Facebook
YouTube

Інформаційне партнерство

Прес-центр
Закон про вищу освіту
© 2006-2024 Інформація про сайт